POBJEDNICI I GUBITNICI

Izbori nisu prošli kako je Trump zamišljao. Amerika odlučila – ovo su pobjednici i gubitnici

Foto: Twitter

U nekim državama nijedan kandidat nije osvojio 50 posto pa će biti održan drugi krug. Ključnu ulogu u promjeni smjera američke vanjske politike bit će stanje u Senatu, ako ga demokrati zadrže, Biden neće imati poteškoća u vođenju vanjske politike

Prva guvernerka lezbijka, prvi transrodni muškarac u Senatu, i tetovirani div koji je pobijedio doktora Oza. Sve zanimljivosti američkih izbora koji nisu prošli kako je zamišljao Donald Trump.

Sinoć ipak nije bila sjajna noć, kakvu je očekivao Donald Trump: jer Republikanci nisu trijumfirali. Ali zato jesu prva guvernerka lezbijka, prvi transrodni muškarac koji je ušao u Senat i tetovirani div koji je pobijedio doktora Oza. Za Senat se još uvijek vodi mrtva trka.

Pobijedio je moždani udar usred kampanje, ali i Trumpovog osobnog favorita, TV zvijezdu, doktora Oza. Tetovirani div John Fetterman zvijezda je demokratske stranke. Osigurao je ključno mjesto u Pennsylvaniji uz pomoć kojeg se stranka, može nadati zadržavanju većine u Senatu.

“Kladili smo se na stanovnike Pennsylvanije i niste nas iznevjerili. Obećajem vam da ni ja neću iznevjeriti vas”, poručio je John Fetterman, demokratski kandidat za Senat.

Analitičari su očekivali da će republikanci “poharati” oba doma, no za sada se moraju zadovoljiti samo Kongresom. Za Trumpa bi to mogla biti pirova pobjeda. Njegov stranački kolega Ron DeSantis osvojio je Floridu s gotovo 20 posto prednosti i postao velika prijetnja Trumpu.

“Obećali smo nešto ljudima Floride i ta smo obećanja ispunili. I tako je danas, nakon četiri godine, narod donio svoju presudu. Sloboda je tu da ostane”, izjavio je Ron DeSantis, guverner Floride.

Uz “2 more years” iliti “još dvije godine” glasači su poručili da za dvije godine žele DeSantisa u utrci za Bijelu kuću, Trumpu se to nije svidjelo. “Mali Trump” je pokazao velike ambicije pa mu je “veliki Trump” poručio da ni ne pomišlja o Bijeloj kući.

“DeSantis je unatoč tome što nema Trumpovu potporu niti je tijesno vezan uz Trumpa ostvario zapravo gotovo povijesni rezultat za republikance na Floridi i pokazao da može egzistirati kao samostalni politički entitet i da mu ne treba potpora Donalda Trumpa”, objašnjava Mate Mijić, politički analitičar.

Paradoksalno, ističe Mijić, Trumpova je pozicija danas slabija iako su republikanci ostvarili dobar rezultat. Njegovi kandidati nisu dobro prošli u ključnim državama u kojima će se voditi bitka za Bijelu kuću.

“Tamo gdje je najbitnije, u onim državama koje mogu ići i na jednu i na drugu stranu, Trumpovi su kandidati izgubili što samo pokazuje da on više nema tako dobru prolaznost kod birača u onim ključnim državama”, dodaje Mijić.

Izbori donijeli iznenađenja, ali i puno novih lica. Kongres je dobio pripadnika takozvane generacije Z, prvog transrodnog muškarca, ali i prvu deklariranu lezbijsku guvernerku.

“Dokle god ću biti guvernerka, žene će uvijek imati slobodu nad svojim tijelima. Naša će savezna država pružiti sigurni, legalni abortus”, kazala je Maura Healey, guvernerka Massachusettsa.

U nekim državama nijedan kandidat nije osvojio 50 posto pa će biti održan drugi krug. Ključnu ulogu u promjeni smjera američke vanjske politike bit će stanje u Senatu, ako ga demokrati zadrže, Biden neće imati poteškoća u vođenju vanjske politike.

“Jedno ključno tijelo unutar Kongresa bit će na strani predsjednika, a ključno zato što je upravo Senat taj koji odobrava zakone, koji odobrava imenovanja, dakle bez njega ništa iz Kongresa ne može ići dalje što je jako važno”, tvrdi Mirjana Rakić, vanjskopolitička analitičarka.

I dok su mnogi analitičari slomili zube na izbornim predviđanjima, jedan je ipak pogodio. Milanovićeva ljubimica Nancy “Nothing Burger” Pelosi, više neće biti predsjednica Kongresa. Osvojila je mandat, ali su demokrati izgubili većinu. Predsjednik zna i zašto.

“Bio sam za Bidena, sada više nisam. Meni su demokrati povijesno, strukturno, ideološki bliži, ali oni su se pretvorili u jednu služenu svitu ideologa, teoretičara identiteta koji naprosto ne znaju gdje je kraj”, izjavio je Zoran Milanović, predsjednik Republike.

Sreća za Bidena i Trumpa što je za kandidaturu potrebno biti rođen u Americi, prenosi danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari