IZLAZNE ANKETE: HDZ-u ipak 5 mandata, Kolakušić iznenadio, Most bez mandata…

Objavljujemo izlazne ankete koje daju prvu projekciju rezultata izbora hrvatskih zastupnika za Europski parlament

Građani i građanke Europske unije glasovali su za svoje predstavnike za novi saziv Europskog parlamenta – agencija Ipsos za RTL donosi izlazne ankete!

Prema rezultatima ankete za RTL, prema izlaznim anketama najveći broj glasova dobio je HDZ koji, prema konačnim rezultatima izlaznih anketa osvaja 23,04 posto, odnosno 5 mandata.

Stranka koja je, prema neslužbenim rezultatima, druga po broju osvojenih manadata na ovim EU izborima je SDP s 17,90 posto glasova i 3 mandata.

Iznenađenje izbora je i neovisni sudac Mislav Kolakušić, odnosno Nezavisna lista s 8,09 posto glasova, što znači da osvaja jedan mandat i ide u Europski parlament.

Jedan mandat osvajaju i Hrvatski suverenisti s 6,61 posto glasova, odnosno Ruža Tomašić, nositeljica liste.

Živi zid ima 6,59 posto, odnosno 1 mandat.

Jedan mandat osvaja i Amsterdamska koalicija s 5,47 posto glasova.

Neovisni za Hrvatsku, na čelu s Brunom Esih osvajaju 4,91 posto glasova, što im nije dovoljno za mandat u Europskom parlamentu. Most ima 4,80 posto glasova, što im također nije dovoljno za osvajanje mandata.

Nezavisna lista Marijane Petir ima 4,17 posto glasova, START je na 2,61 posto, Orah na 2,48 posto, a HNS ima 2,10 posto glasova.

Most podbacio
No izlazne ankete ne predviđaju rezultate preferencijalnih glasovanja koji bi mogli promijeniti ovu trenutnu situaciju.

Osim u Hrvatskoj, 12 hrvatskih zastupnika za Europski parlament biralo se u još 46 država. Biračima je ponuđeno 396 kandidata na 33 liste.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari