UNOSAN BIZNIS

Iznajmljivači ležaljki masno zarađuju: ‘Uložiš 16.000, a u četiri godine zaradiš 400.000 kuna’

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Reporter Nove TV zaputio se u Bašku Vodu, jedno od mjesta na Makarskoj rivijeri u kojem su plaže najčešće krcate. Isto mjesto slovi i kao mjesto s najvećim brojem ležaljki u Hrvatskoj.

Točnije, svaki peti glasač koji je izašao na posljednje lokalne izbore u RH je istovremeno i vlasnik koncesijskog odobrenja za najam ležaljki na plažama, piše Dnevnik.hr.

Trenutno koncesijsko odobrenje za najam ležaljki ima 98 tvrtki, a svakoj od njih dopušteno je postaviti najviše 20 komada na plažu. Godišnje općini plaćaju naknadu od 1600 kn, što iznosi 80 kuna po ležaljci po danu. To otplate u manje od dva dana jer se komad ležaljke u špici sezone iznajmljuje za 50 kuna, prenosi Net.hr.

Ogromna zarada za dobitnike koncesija

Općina Baška Voda ima gotovo dvije tisuće ležaljki na plažama. Pritom općina uprihodi malo više od 156 tisuća, dok koncesionari koji iznajmljuju ležaljke bilježe višemilijunsku zaradu.

VIDEO DANA:

Načelnik kaže kako se iznos ne može povećati zbog odluke Vlade iz 2004., no dodaje kako su svakom od koncesionara nametnuli i godišnju naknadu od 2500 kn za čišćenje plaža.

Oporbeni vijećnik Matejas Jozipović tvrdi kako je najam ležaljki najunosnji biznis. “Nije bitno koliko se zarađuje, koliko se plaća. To je najrazrađeniji i najunosniji biznis u Republici Hrvatskoj. Za 1600 uloženih kuna zaradite 400.000 kuna na nivou četiri izborne godine. Jer to je jedan izborni projekt”, kazao je Jozipović Dodaje kako je jedni kriterij za dobivanje koncesije stranačka iskaznica HDZ-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari