IZRADIO BOMBE ZA NAPADE U PARIZU: Policija uhitila odbjeglog terorista iz zračne luke u Bruxellesu!

Trećeg terorista iz zračne luke Zaventem policija je već tražila nakon što je njegov DNK pronađen u kućama u kojima su se skrivali pariški napadači. Sa Salahom Abdeslamom je preko Mađarske u rujnu prošle godine došao u Europu

Belgijski mediji javljaju da je Najim Laachraoui uhićen u Anderlectu.

Najima Laachraouija se sumnjiči da je izradio bombe korištene u pariškim napadima u studenom prošle godine. On je u trenucima kada su braća aktivirala eksplozive mirno išetao iz zračne luke.

uhićen treći2

Prema pisanju belgijskih medija, Laachraouija je policija već tražila nakon što je njegov DNK pronađen u kućama u kojima su se skrivali pariški napadači. Sa Salahom Abdeslamom je preko Mađarske u rujnu prošle godine došao u Europu.

Belgijska frankofonska televizija RTBF objavila je u srijedu da joj je iz policijskih izvora potvrđeno da je jedan od braće el-Bakraoui aktivirao bombu u zračnoj luci Zaventem, a drugi u stanici metroa Maelbeek.

RTBF je ranije objavio da su braća Khalid i Brahim el-Bakraoui bombaši samoubojice, koji se vide na snimci sigurnosnih kamera u briselskoj zračnoj luci prije eksplozija. Prema novoj informaciji, to bi značilo da je na snimci samo jedan od braće, a ne obojica.

Te informacije nisu službeno potvrđene, a ministar unutarnjih poslova Jan Jambon je rekao da policija ne žele otkrivati pojedinosti kako ne ugrozila istragu.

Braća su otprije poznata policiji, ali zbog kriminala, a ne terorizma. Jedan od njih, Khalid, unajmio je pod lažnim imenom stan u općini Forest, iz kojeg je prije nekoliko dana pucano na policiju kada je došla obaviti pretres. Khalid je navodno unajmio i skrovište u gradu Charleroi, u kojem su pripremani teroristički napadi u Parizu, 13. studenoga prošle godine.

Ovo otkriće, ako bude potvrđeno, govori o izravnoj vezi pariških atentata s napadima u Bruxellesu, kao i s pucnjavom u Forestu koja je prethodila uhićenju Salaha Abdeslama, jednog od sudionika napada u Parizu.

Khalid el-Bakraoui lažnim je imenom unajmio stan u Bruxellesu, u općini Forest, gdje je policija prošli tjedan u razmjeni vatre ubila jednog naoružanog napadača u raciji tijekom koje su pronašli otisak prsta Salaha Abdeslama, glavnog osumnjičenika za pariške napade u studenom prošle godine.

Trojac je u zračnu luku jučer stigao taksijem, što je istražiteljima omogućilo da otkriju adresu s koje su krenuli, javljaju u srijedu ujutro belgijski mediji.

Prema zadnjim podacima, koji su još uvijek privremeni, u dva teroristička napada, u zračnoj luci Zaventem i postaji podzemne željeznice Maelbeek, poginula je 31 osoba, a ranjenih je oko 250. To su podaci iz ureda belgijske ministrice zdravlja Maggie De Block.

Na snimci sa sigurnosnih kamera u zračnoj luci vide se trojica muškaraca kako guraju kolica za prtljagu. Dvojica od njih odjevena su u crno i na lijevoj ruci imaju rukavicu, u kojoj je vjerojatno detonator za eksploziv koji se nalazio u koferima ispred njih. Treći muškarac u bijeloj jakni i sa šeširom na glavi je u bijegu i za njim se aktivno traga.

uhićen treći3

Trojica osumnjičenih stigla su taksijem na aerodrom s bombama u koferu. “Stigli su taksijem s koferima u kojima su bile bombe. Kofere su stavili na kolica. Prve dvije bombe su eksplodirale”, izjavio je gradonačelnik Zaventema Francis Vermeiren. “Treći je također stavio kofer na kolica, ali mora da se uspaničio, bomba nije eksplodirala”, dodao je Vermeiren.

Na snimkama sigurnosnih kamera vidi se kako se jedan od osumnjičenih udaljio od kolica i dao u bijeg. Policija je uspjela pronaći taksista koji ih je dovezao u zračnu luku, što im je omogućilo da saznaju adresu odakle su krenuli.

Policija je odmah krenula u pretrese u četvrti oko željezničkog kolodvora u briselskoj općini Schaerbeek i pronašla eksplozivnu napravu, napunjenu, između ostaloga, čavlima, te kemijske proizvode za izradu bombe kao i zastavu Islamske države.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari