Izum Nizozemca hrvatskih korijena napokon uspješno čisti Pacifik od plastike

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Prvi veliki uspjeh projekta Ocean Cleanup iza kojeg stoji mladi Nizozemac hrvatskih korijena

Ogromna plutajuća naprava, za čiji je dizajn zaslužan Boyan Slat, Nizozemac hrvatskih korijena, napokon je počela uspješno prikupljati i zadržavati krhotine plastike iz golemog otoka smeća, koji je tri puta veći od povšine Francuske i već godinama pluta Pacifikom, piše The Guardian.

Slat, pokretač velikog projekta za spas oceana Ocean Cleanup, na svojem je twitter profilu uz fotografiju prikupljenog plastičnog otpada, među kojim je i automobilski volan, napisao: “Naš sustav za čišćenje oceana konačno je uhvatio i zadržao krhotine plastike iz nakupine koju nazivamo veliki pacifički otok smeća.”

Situacija je alarmantna

Veliki je to uspjeh ove akcije koja za glavni cilj ima suzbiti alarmantne statistike. Naime, svake godine na moru se napusti ili izgubi od 600 do 800 tisuća metričkih tona ribolovnog alata, a još 8 milijuna metričkih tona plastike dolazi s plaža diljem svijeta.

Oceanske struje okupile su sav taj plastični krš negdje na pola puta između Havaja i Kalifornije, gdje vrtlozi oceanskih struja formiraju čvrstu formaciju od plastičnog otpada. No ovaj sustav za čišćenje ne kupi samo velike, vidljive komade plastike i ribarske mreže, već i mikroplastiku.

Ovaj sofisticirani uređaj dizajniran je tako da uspješno skuplja plastični otpad, bez da ugrožava ili ometa morske životinje. Uređaj je opremljen satelitima i senzorima, tako da svoj položaj u bilo kojem trenutku može dojaviti brodu koji prikupljeno smeće odvozi svakih nekoliko mjeseci.

Iduća faza projekta podrazmijeva nadogradnju plutajuće naprave koja će ju učiniti još snažnijom i proširiti kapacitete tako da će plastiku moći skupljati i do godinu dana prije nego što će ju biti potrebno odvoziti brodovima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari