UGRIZ ZIME

Video | Izvadite jakne i kapute iz ormara, stiže prava zima! Meteorolog otkriva hoće li snijeg pasti i na moru

Snijeg će u početku padati uz jak sjeverni vjetar pa su mogući snježni zapusi i kratkotrajne mećave, a lokalno to može značiti i znatno više cm snijega. Pritom će pahulje nošene burom u ponedjeljak lepršati i ponegdje uz samo more.

Promjena vremena s velikim zahladnjenjem dolazi i u Hrvatsku, a izdana su i posebna upozorenja. Najavljen je snijeg i u gorju i u nizinama, a detalje o onome što nas čeka dao je RTL-ov meteorolog Dorian Ribarić.

“Prvo će pasti lokalno obilna kiša tijekom subote, a probleme će na moru stvarati olujno jugo i plima koji bi mogli poplaviti rive. No, vjetar navečer okreće na sjeverac i buru s kojima počinje pad temperature u noći na nedjelju, a nastaviti će se do ponedjeljka. Postupno će kiša tako prelaziti u snijeg, a do ponedjeljka će se skupiti i snježni pokrivač u nizinama, 5 do 10, lokalno na sjeveru i Banovini moguće 15-20 cm. Najviše se očekuje, naravno, u gorju, 20 do 30 cm. No, važno je napomenuti da će snijeg u početku padati uz jak sjeverni vjetar pa su mogući snježni zapusi i kratkotrajne mećave, a lokalno to može značiti i znatno više cm snijega. Pritom će pahulje nošene burom u ponedjeljak lepršati i ponegdje uz samo more.”

No, hoće li zima i snijeg potrajati?

“Pa stisnut će ta zima malo, ostat će snijeg na tlu. No, možemo reći primjerena zimska hladnoća cijeli idući tjedan. Oborine prestaju do utorka, a najhladnije na kopnu se očekuje sredinom tjedna uz cjelodnevne minuse, u gorskim područjima ujutro do -10/-15. Svakako, neće izostati poledice. Iako nije to ekstremna hladnoća, dojam će značajno na moru pojačavati do srijede četvrtak olujna na udare orkanska bura.”

Svakako pripremite toplu odjeću i obuću, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari