ZA ŠTO SE TERETI PREBEG?

Izvukli ga iz zarobljeništva, prevezli u Hrvatsku, a onda se njegovo ime pojavilo na ruskom sudu

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

On je jedan od petorice stranih boraca iz redova ukrajinske vojske koje su zarobile ruske snage. No Prebeg je prošlog rujna oslobođen iz ruskog zarobljeništva nakon velike i složene akcije

Na stranicama Okružnog vojnog suda u ruskom gradu Rostovu na Donu objavljeno je da je taj sud prihvatio slučaj petorice stranih boraca iz redova ukrajinske vojske koje su zarobile ruske snage. Među njima je optužen i Hrvat Vjekoslav Prebeg.

Optužnica je ista kao i na prethodnom sudu – međunarodni terorizam i organiziranje terorističke skupine, donosi Večernji list.

Prebeg je u Hrvatskoj, nakon što je prošloga rujna oslobođen iz ruskog zarobljeništva nakon velike diplomatske i političke akcije. Što znači njegovo uključenje u krug optuženih, nisu sigurni ni ruski izvori s kojima su hrvatski novinari razgovarali, kao ni domaći.

Do sada su optuženi bili na sudu u samoproglašenoj i međunarodno nepriznatoj tzv. Narodnoj Republici Donjeck, proruskoj tvorevini na ukrajinskom teritoriju. Sada je prebačen na sud u Rusiji. Sud u Rostovu na Donu već je osudio jednog zarobljenog pripadnika ukrajinskih oružanih snaga na tri i pol godine zatvora zbog sudjelovanja u aktivnostima ukrajinskog nacionalističkog pokreta Pravi sektor.

Međutim, ime optuženika nije navedeno, a informacije o slučaju nisu dostupne na internetskoj stranici suda. On je, prema izjavama lokalnih dužnosnika, navodno bio član Azova i “propagirao svoje stavove među mladima u Rostovu”.

Sredinom svibnja lokalni mediji izvijestili su da su ukrajinski vojnici koji su evakuirani iz tvornice Azovstal u pritvoru u obližnjem gradu Taganrogu, gdje su uvjeti u zatvorima vrlo loši, a ćelije prepune, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari