'IMALI SMO AFRIČKU KLIMU'

Video | Jagode uranile mjesec dana, a cijena je više nego paprena. Uzgajivači upozoravaju na probleme

Ljeto u proljeće je osim visokih temperatura donijelo i domaće jagode. Nikad ranije stigle su i vrgoračke, ali zadovoljni nisu ni proizvođači ni kupci

Rekordna veljača pa rekordni ožujak i na kraju je stigla rekordno rana sezona jagoda. Ovaj tjedan na zagrebačke tržnice prve su stigle vrgoračke, a dio građana je složan da to nije prirodno.

“Meni su jagode peti, šesti mjesec, ali su fine”, govori nam Zagrepčanka Vesna dodajući da ih vole jesti njezini unuci. “Što nismo već pola u ljetu pola, u proljeću, tako da sve je došlo rano. Gledam i te druge voćke koje su procvale, a neki dan je padao snijeg, led”, podsjeća Mira.

Ovako rana berba jagoda neobična je i Nikoli. “Valjda je i slijepcima jasno da su u pitanju klimatske promjene koje nam svima ozbiljno ugrožavaju opstanak”, upozorava ovaj Zagrepčanin.

Nikad ranija berba

Nije im ugrozilo opstanak, ali vrgorački uzgajivači, zaslužni za više od polovine proizvodnje jagoda u Hrvatskoj, u berbu su morali nikad ranije.

“Ove godine imamo berbu u Vrgorcu dva do tri tjedna ranije nego što je uobičajeno, a koliko čujem i na kontinentu će krenuti uskoro berba”, govori predsjednik udruge Vrgoračke jagode Milan Franić.

U nekim zagrebačkim jagodnjacima, berba je već počela. “S berbom smo krenuli ovaj tjedan u ponedjeljak i na jednom plasteniku će trajati nekih 25 dana”, objašnjava tehnolog u proizvodnji jagoda Ante Šimunić Mrgan.

Nagli rast temperature nije dobar ni za sam urod.

“Imali smo praktički afričku klimu ovdje, tu je bio fen jedan na 30 stupnjeva vani. Izgleda smiješno, kao da gledaš kako jagoda dozrijeva prisilno. Ustvari, to je nešto što mi ne želimo i ne odgovara nam”, naglašava uzgajivač jagoda Giorgio Jurić.

Kao ni sudar na tržištu koji je u ovakvoj situaciji neizbježan.

Kila domaće jagode od 7 do 10 eura

“Praktički jagoda dolazi u isto vrijeme kao u Dalmaciji, a kako će se to odraziti na tržištu ne znamo, vidjet ćemo. Imamo i neki dijalog s Gradom. Imamo štandove, to kreće 25. za neke proizvođače što je kasno”, upozorava Jurić.

I predsjednik udruge Vrgoračke jagode upozorava na moguće probleme. “Već ih imamo s uvoznim cijenama jagoda odnosno dumpinškim koje dolaze iz Grčke, Španjolske i naravno da će biti veliki izazov u prodaji”, smatra Franić.

Trenutačna cijena za kilogram domaće jagode varira od 7 do 10 eura pa unatoč tome što ih mogu kupiti već sad, mnogi ipak neće, poput Vesne. Trgovac u voćarni Matija Kelava nada se da će se ta cijena promijeniti. “S vremenom kako se količine povećavaju tako će vjerujem i nadam se ta cijena padati”, kaže nam.

A mogla bi pasti i ako se vrijeme naglo promijeni. Lani su vrgoračka polja potopile obilne kiše, a tu je uvijek i prijetnja od mraza.

“Sredinom idućeg tjedna bit će jednog zahladnjenja, ali ne bi to trebale biti odviše niske temperature za pojavu mraza. Možda u gorskim krajevima. Bit će kiše, ali ne ekstremne količine”, prognozira RTL-ov meteorolog Dorian Ribarić.

Prirodna se često voli poigrati pa je nemoguće dugoročno prognozirati, ali isti scenarij mogli bismo ubrzo gledati i s drugim voćkama, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari