ODLUČNA PORUKA

Jandroković ukrajinskom kolegi: ‘Hrvatska ne želi i neće biti neutralna. Uz vas smo dok ne oslobodite i zadnji centimetar zemlje’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Vrhovne rade Ukrajine Ruslan Stefančuk boravi u radnom posjetu Republici Hrvatskoj zbog održavanja Prvog parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme, piše Net.hr.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Parlamenta Ukrajine Ruslan Stefančuk, svečano su otvorili Spomen-obilježje ukrajinskom književniku i pjesniku Ivanu Franku. Predsjednik parlamenta Ukrajine Ruslan Stefančuk boravi u radnom posjetu Republici Hrvatskoj zbog održavanja Prvog parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme u suorganizaciji Hrvatskoga sabora i ukrajinskog Parlamenta. Jandroković je u govoru koji je održao poslao snažnu poruku podrške Ukrajini i naglasio kako Hrvatska neće ostati neutralna.

‘Nije moralno, časno ni pravedno ostati neutralan’

“Danas kad gledamo rusku agresiju na Ukrajinu, taj odnos između agresora i žrtve, ne možemo biti neutralni. Onaj tko je neutralan podržava agresiju. Ne možemo biti neutralni jer to nije moralno, časno i nije pravedno. Tako ne funkcionira moral i civilizacija kojoj želimo pripadati. Posebno mi u Hrvatskoj moramo biti glasni i moramo se angažirati više nego nacije koje nisu prolazile ono što smo mi prolazili”, rekao je Jandroković.

“Ne trebamo se bojati, nije to ugodno, suočiti se s nasiljem, agresijom, ali ako će se svi sklanjati i dopustiti da agresor radi što želi, tada će on pobijediti i to je ono što ne smijemo dozvoliti. Hrvatska pruža potporu Ukrajini i političku i tehničku i humanitarnu i svaku koja joj je potrebna. Hrvatska ne želi i neće biti neutralna. Bit ćemo uz vas dok ne oslobodite i zadnji centimetar vaše ukrajinske zemlje”, poručio je šef Sabora.

‘Ovo je najveći međuparlamentarni samit’

Predsjednik parlamenta Ukrajine Ruslan Stefančuk obratio se medijima nakon predsjednika Sabora.

“Prije svega želim zahvaliti hrvatskom kolegi na onome što su ostvarili. Želim naglasiti da je ovo prvi međuparlamentarni samit, koji je dio krimske platforme. Jasno je da ćemo nastaviti s takvim radnjama i inicijativama. Ovo je najveći međuparlamentarni događaj, koji se nije događao puno godina. To je povijesni događaj”, rekao je.

Kako navodi, svaka država koja ima svoj Krim svjesna je da je pitanje globalne sigurnosti pitanje broj jedan u svijetu. “Zato ćemo govoriti o pitanju globalne sigurnosti u cijelom svijetu. Moramo dati procjenu funkcionira li taj sustav i odrediti što moramo napraviti da netko ne može krojiti državne granice i stvarati vlastitu viziju svijeta”, rekao je.

Komentirao i nedolazak Srbije

“Možemo govoriti da se u Zagrebu sastaju ne samo parlamenti, već i naši narodi, u čije će ime govoriti parlamenti”, rekao je.

Komentirao je nedolazak Srbije na samit: “Duboko sam uvjeren da su od samog početka vrata za bilo koga otvorena.Svatko posebno odlučuje hoće li proć kroz ta vrata. Na ovom samitu vidimo i predstavnike s različitih kontinenata”, rekao je.

“Ono što je najvažnije je to da je danas hrvatski narod otvorio srca ukrajinskom. To potvrđuju i predstavnici lokalne zajednice”, rekao je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari