GOSPODARSTVENICI NA MUKAMA

Video | ‘Možemo još malo izdržati, ali…’: Poduzetnici su na rubu, sve oči uprte u cijene plina

Dobro je što se danas cijena kreće oko 118 eura po megavatsatu, bio je i više od 300 eura. Razlog su puna skladišta plina diljem Europe

Struja – trošak. Voda – trošak. Plin – trošak. Voditi obrt u vrijeme inflacije i energetske krize postaje nikad teže, jer računi rastu i nekoliko puta.

“Sad već graniči s isplativošću rada, da se pokriju svi troškovi. Sad, možemo mi izdržati s nekim zalihama, ali nisam siguran, ako se to još poveća da ćemo opstati”, govori Stanko Škarupka, vlasnik frizerskog salona, izvještava Ilija Radić za RTL Vijesti.

Zato s nadom gledaju prema Vladi. Jedino što Markov trg može je, u slučaju novog porasta cijena energenata poduzetnicima subvencionirati račune za plin. No, u tom slučaju naljutit će Bruxelles jer bi na otvorenom europskom tržištu hrvatski poduzetnici tada bili u boljem položaju od ostalih. Zato se Vlada zalaže za zajedničko rješenje na razini Unije. Nakon sastančenja do 3 ujutro, neki ciljevi su doneseni.

“Manja cijena, sigurna opskrba i smanjena potražnja”, govori premijer Andrej Plenković.

Najavljeno je ograničenje cijene plina. Ovim se smanjuje prostor za špekulacije pa i stopira one koji su na tome pokušali zgrnuti bogatstvo. Ipak, konkretno koja će cijena biti, nije definirano. Te odluke se spuštaju se na razinu ministara energetike. Stručnjaci kažu – s energetikom se ne smije žuriti.

“Svaka brza i ishitrena odluka koja dođe na ovakav krizni način razmišljanja može polučiti negativne efekte dugoročno”, kaže Vladimir Sabo, direktor rješenja za kupce u jednoj energetskoj tvrtk E.ON.

Zato, poduzetnici, budite strpljivi. “Čim se dogovori, efekta će biti”, dodaje Plenkovič

Ako već ne iz Bruxellesa, dobre vijesti dolaze s burzi. Cijena plina danas se kreće oko 118 eura po megavatsatu što je najmanja cijena još od lipnja. Razlog su puna skladišta diljem Europe.

“Potrošnja je manja s obzirom na to da imamo toplije vrijeme, isto tako postoji hrpa LNG brodova koji čekaju na iskrcaj. Međutim, ne postoji konzum, ne postoji potrošnja”, govori Vladimir Sabo.

Zato je sad vrijeme za kupnju plina. S obzirom na popunjenost skladišnih kapaciteta i fiksiranu cijenu, građani, za razliku od poduzetnika, ove zime mogu biti mirni – barem oni koji se griju na plin. Vladino ograničenje cijene električne energije do 2500 kilovatsati potrošnje Dalmatince, koji se griju samo na struju, stavlja u podređen položaj.

“Mislin da je jug uvik zapostavljen. Meni su upravo stigli računi za struju. Rata mi je 1000 kuna. A Zagreb uvik može se na plin prebacit pa će mu bit duplo manje”, govori nam Ivica iz Splita.

“Ne znači da se neće nešto naknadno napravit. Kad uvide grešku, bar tako mislim”, govori Nikša iz Splita. A do tad, kad bura sunce babljeg ljeta pretvori u zubato, morat će tražiti alternative.

“Bez Hajduka nema ništa”, kaže Nikša. Za razliku od plina i struje, taj energent nema ni cijenu, ni rok eksploatacije, izvještava Ilija Radić za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari