FASCINANTAN BLJESAK

Japanski astronom snimio kako se metorit zabija u Mjesec

Foto: Pexels

Meteorit je bljesnuo oko 20.14 još 23. veljače, a udario je u blizini kratera Ideler L, nešto sjeverozapadnije od kratera Pitiscus

Japanski astronom snimio je meteorit koji je udario u Mjesec i uzrokovao kratkak bljesak na njegovoj noćnoj strani.

Daichi Fujii, kustos Gradskog muzeja Hiratsuka, zabilježio je događaj pomoću kamera postavljenih za praćenje Mjeseca.

Naime, meteorit je bljesnuo oko 20.14 još 23. veljače, a udario je u blizini kratera Ideler L, nešto sjeverozapadnije od kratera Pitiscus, rekao je Fujii.

Meteori u prosjeku putuju brzinom od oko 48.280 km/h odnosno 13,4 km/s.

Njihovi udari velike brzine stvaraju intenzivnu toplinu i kratere, a istovremeno daju briljantan bljesak vidljivog svjetla.

Udari meteorita u Mjesec mogu se vidjeti sa Zemlje, ako su dovoljno veliki i ako se događaju tijekom lunarne noći u području okrenutom prema Zemlji, ističe Space.com.

Novostvoreni krater mogao bi biti promjera desetak metara i mogao bi ga snimiti NASA-in Lunar Reconnaissance Orbiter ili indijska lunarna sonda Chandrayaan 2, istaknuo je Fujii.

Također, snimanje tih događaja ima znanstvenu vrijednost jer pomaže znanstvenicima saznati stopu udara o mjesečevu površinu, što je još važnije s obzirom na to da se SAD i druge zemlje pripremaju poslati astronaute na Mjesec, prenosi Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari