AMERIČKI ZNANSTVENIK

Javio se muškarac čija je fotografija pokvarila mnoge mobitele diljem svijeta: ‘Žao mi je…’

vijesti.hr

Isprva se mislilo da iza svega stoje jako domišljati hakeri, ali sve je zapravo obična slučajnost.

Krajem svibnja korisnike Android mobilnih uređaja neugodno je iznenadila greška zbog koje su im se kvarili digitalni ljubimci, a razlog nije mogao biti bizarniji.

Naime, ako su “skinuli” jednu specifičnu fotografiju pa je postavili kao pozadinu ekrana, uređaj bi upao u petlju iz koje nije mogao izaći, osim uz posebno navedene korake.

Isprva se mislilo da iza svega stoje jako domišljati hakeri, ali sve je zapravo obična slučajnost.

“Ne mogu vjerovati… Postavio sam na Flickr fotografiju jezera St. Mary u Nacionalnom parku Glacier (američka država Montana, op. a.) i vidio da je postala viralna, ali ne iz željenih razloga. Žao mi je, nije bilo namjerno”, izjavio je za BBC Gaurav Agrawal, znanstvenik i amaterski fotograf iz San Diega.

Razlog za ovako nešto leži u činjenici da Android telefoni mogu koristiti samo sRGB kao pozadinske fotografije, ali ne i AdobeRGB ili ProPhoto RGB. Inače bi pisalo kako fotografija ne odgovara formatom uređaju i ne bi je bilo moguće postavljati kao pozadinsku jer ima više od 255 RGB vrijednosti, ali Android 10 nema takvu provjeru i u Googleu će morati naći rješenje kako se ovako nešto više ne bi ponavljalo.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views