JAZ SE DODATNO POVEĆAO

Video | JAZ MEĐU PLAĆAMA Hrvatice imaju 14 posto manju plaću od muškaraca: ‘Zaslužujemo ista primanja’

Jaz između plaća muškaraca i žena se u 2024. godine dodatno povećao. Više u video prilogu

Hrvatice su u prosjeku 14 posto manje plaćene. Konkretnije, 2022. prosječna plaća muškarca bila je 1.100 eura, a žena 923. Lani su muškarci mjesečno zaradili 1.290 eura to jest 211 eura više od žena koje su u prosjeku dobile 1.079 eura plaće. Za ravnopravnost na poslu i u plaćama zalažu se i poduzetnici

Gospođa Vesna 20 godina radi kao spremačica, a posljednjih 17 brine se o redu i čistoći u osnovnoj školi na zagrebačkoj Peščenici. Početkom travnja stiže joj dugoočekivana povišica zahvaljujući Vladinoj uredbi o povećanju koeficijenata plaća.

“Što ću si moći priuštiti? Možda ću svojim unucima možda kupiti malo više čokolade, slatkiša i to je to eto”, govori za RTL Danas.hr.

Jer umjesto 780 eura plaće trebala bi dobiti još tridesetak. Premalo da bi bila sretna.

“Bio bi čovjek zadovoljan da je adekvatno plaćen onda bi bio sigurno zadovoljan, da malo više imaju ljudi, roditelji više poštovanja prema spremačicama. Sve smo u školi. Ja mislim da škola ne bi funkcionirala bez spremačica”, govori nam.

Za razliku od Vesne, Ivana koja je 12 godina direktorica osim s nižom plaćom od muških kolega “bori” se i s malobrojnošću kolegica na visokim funkcijama. U Hrvatskoj je tek 20 posto žena vlasnica tvrtki, a 30 posto obrta.

“Ženska ambicija u Hrvatskoj je još uvijek čudna. Na to se gleda s jako velikim predrasudama osobito ako pričamo o poduzetnicama koje žele izgraditi ozbiljan biznis”, prepričava nam.

No jaz između plaća muškaraca i žena se u 2024. dodatno povećao. Hrvatice su u prosjeku 14 posto manje plaćene. Konkretnije, 2022. prosječna plaća muškarca bila je 1.100 eura, a žena 923. Lani su muškarci mjesečno zaradili 1.290 eura to jest 211 eura više od žena koje su u prosjeku dobile 1.079 eura plaće. Za ravnopravnost na poslu i u plaćama zalažu se i poduzetnici.

“Smatramo da treba poticati poduzetnike u svom sustavu napredovanja te zaposlenici mogu napredovati na temelju svoga rada, a ne na temelju spola. Žene trebaju biti jednako plaćene kao i muški kolege jer mi žene to zaslužujemo. Mi smo pametne, snažne, vrijedne te zaslužujemo istu plaću kao i muški kolege”, kaže Branka Prišlić, glavna tajnica udruge Glas poduzetnika.

I Europska unija usvojila je Direktivu koja države članice obavezuje da do sredine 2026. povećaju udio žena na direktorskim pozicijama. U nadzornim odborima na 40 posto, a na direktorskim položajima na 33 posto žena, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari