JE LI GRČKA BOLJA OD JADRANA?

Video | Je li jeftina Grčka – mit? Evo računice jedne turističke agencije: za tjedan dana tamo treba vam…

Iz Zagreba za recimo otok Krf možete letjeti za 70 eura, dok s iste destinacije za Zagreb letite za duplo više. Famozne ležaljke na plaži u Grčkoj su uglavnom besplatne ako pijete piće u kafiću, ali zato ne pomišljajte trajektom po otocima, cijene idu i do 150 eura

Oko 75 eura porcija liganja, 58 eura jedan mojito. Ovaj put ne radi se o napuhanim cijenama na Jadranu, nego na Mikonosu. Račun su na Trip Advisoru podijelili ljuti turisti kojima se nisu svidjele grčke cijene. Puno smo ovih dana govorili o hrvatskim cijenama i tome da je konkurencija jeftinija.

Grčka nije samo odmor, nego i puno više od toga, ovim riječima grčka turistička zajednica poziva turiste da ljetuju kod njih, a onda ćete umjesto 19 eura koliko stoji u jelovniku, porciju liganja platiti 75 eura, a mojito 48 eura. To je doživio jedan turist na grčkom Mikonosu i to ne čudi Danielle Rudić koja živi u Ateni.

“To je primjer grčkog turizma koji bi se ustvari trebao predavati u školama – što ne napraviti s destinacijom. Na tom otoku je došlo do tolike zasićenosti, ne samo hotelske ponude nego i restoranske, iz godine u godinu se toliko podižu cijene da su oni itekako počeli osjećati rezultate svoje bahatosti”, govori.

Prema nekim procjenama dnevno vam za Mikonos treba 450 eura džeparca. Ali nisu svi Grci bahati kao na ovom party otoku, te iste lignje na Krfu ćete platiti 20 eura. Ipak, mi smo se pitali je li s povećanjem cijena – jeftina Grčka postala mit?

Roberta Kapsalis iz Atene govori: “Na otocima u Grčkoj nikada nije bilo jeftino, a ove godine je prema procjenama četiri puta skuplje nego prije. Domaći gosti, grčki turisti izbjegavaju ići na otoke, jer je neizvedivo. Puno je bolje ostati na obali”.

Možda više nisu jeftini kao prije, ali iz Zagreba za recimo otok Krf možete letjeti za 70 eura, dok s iste destinacije za Zagreb letite za duplo više. Famozne ležaljke na plaži u Grčkoj su uglavnom besplatne ako pijete piće u kafiću, ali zato ne pomišljajte trajektom po otocima, cijene idu i do 150 eura. Ali, jeftinih destinacija Grčka još uvijek ima.

“Paros, Napsos, Milos, svugdje možete provesti sedam dana u apartmanskom smještaju, hotelu nekom s tri zvjezdice za usudila bih se reći za 15 do 20 niže cijene nego što možete na manjim otocima u Hrvatskoj”, govori Danielle.

Evo računice jedne turističke agencije. Dnevno vam za hranu u Grčkoj treba 40 eura, za hotel za dvoje 148 i za dnevne troškove 155 eura. Ukupno za tjedan dana malo više od dvije tisuće eura. Kod nas ćete hranu platiti 30 eura, hotel za dvoje 106 eura, dnevno ćete potrošiti manje od 100 eura, a za tjedan dana 1300. Unatoč tome, Roberta nam kaže – Grci imaju nešto što mi nemamo.

“Turiste ne možete čovjeka privući samo s onim što imate na meniju, na neki način Grci uvijek daju više, desert je uvijek od kuće, piće, lubenica, voda je besplatna kada sjednete za stol”, ističe Kapsalis.

Jeftina Grčka – da, ovisno gdje idete. Čak i Google kada pitate kaže da je Grčka jedna od najpovoljnijjih destinacija u Europi. Ako ne idete na Mikonos, izvještava Darinka Trgo za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari