NESTABILAN VIKEND

Video | Meteorolog otkrio što nas čeka za vikend ali i idući tjedan: Prognoza nije previše obećavajuća

Promjenjivo i nestabilno, mjestimice s kišom te pljuskovima s grmljavinom, osobito na Jadranu i područjima uz njega. Lokalno može biti izraženijih i obilnih pljuskova, prognoza je za subotu DHMZ-a

Na Jadranu vikend promjenjiv i nestabilan, iako će se glavnina nevera i jakih pljuskova dogoditi u subotu, a tek malo kiše moguće je mjestimice u Dalmaciji. Idući tjedan sunčaniji, vruć, pravi ljetni, a uglavnom samo u utorak, a i to vrlo rijetko, može se koji pljusak iz zaleđa spustiti do same obale, prognozirao je Dorian Ribarić za RTL.

Novi frontalni poremećaj

Ponovno nam s juga kontinenta pristiže suh i topao zrak, ali događa se to ispred novih frontalnih poremećaja koji su se već sasvim približili Alpama. Formirat će se i plitka ciklona, preko nas premještati tijekom subote, a ovaj put glavninom kiše donijeti Jadranu i područjima uz njega.

Ujutro i prijepodne još uglavnom vedro i sunčano, pa i mirno izostankom nekog značajnijeg vjetra. Tek će mjestimice po kotlinama i uz obale rijeka, uglavnom u Posavini, biti kratkotrajne magle. Samo jutro na kopnu malo manje svježe, duž obale i na otocima toplo.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj ostaje pretežno sunčano, tek kasnije postupno porasti naoblaka, ali u većini krajeva će to najprije biti oni visokih prozirni. Zapuhat će slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar s kojim će i temperatura porasti na vrijednosti od 30-31 °C. Na istoku pretežno sunčano, čak će nerijetko ostati i vedro, te i ovdje vrlo toplo i vruće uz slab do ponegdje umjeren jugoistočni vjetar.

I u Dalmaciji prevladavajuće sunčano, no naoblačenje stiže navečer uz mjestimične pljuskove, u noći moguće izraženije, najprije na sjeveru i otocima. Zapuhat će slabo do umjereno jugo. Temperatura između 28 i 31 °C. Na sjevernom Jadranu će se oblaci najranije skupljati, već popodne može lokalno pasti koja kap kiše, ali će neverini sve izgledniji biti navečer, ponajprije uz zapadnu obalu Istre i prema otvorenome moru, u noći i drugdje. Do, tada uz umjereno jugo i jugozapadnjak vrlo toplo, čak i u gorju.

Idućih dana na kopnu i moru

U unutrašnjosti promjenjivo i nestabilno većinom u subotu. Bit će mjestimične kiše, lokalno moguće i jačih pljuskova praćenih grmljavinom, češćih u gorju. U nedjelju već razvedravanje, a nešto više zaostalih oblaka samo po Slavoniji, rijetko uz sasvim malo kiše. Sunčano i vruće početkom novog tjedna, ali opet od utorka uz povremeno više oblaka može biti malo kiše ili ponekog pljuska.

Na Jadranu vikend promjenjiv i nestabilan, iako će se glavnina nevera i jakih pljuskova dogoditi u subotu, a tek malo kiše moguće je mjestimice u Dalmaciji. Idući tjedan sunčaniji, vruć, pravi ljetni, a uglavnom samo u utorak, a i to vrlo rijetko, može se koji pljusak iz zaleđa spustiti do same obale.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari