RAJ ZA MLADE OBITELJI

Video | Je li ovo najpoželjnija općina za život u Hrvatskoj? Parcele za euro, besplatne jaslice i vrtić, prijevoz i stipendije…

Općina Bale je pronašla formulu kako privući nove stanovnike. Parcele za euro, besplatni vrtići i stipendije samo su dio mjera zbog kojih svi žele živjeti u ovoj istarskoj općini. a njihov se recept već kopira

“Kako smo mi bili među prvima to je onako dosta izgledalo nestvarno živjeli smo u malom skučenom stanu obitelj se počela širiti i jednostavno gledali smo opcije”, ispričala je za RTL Danas.hr Irena koja se sa svojom obitelji prije osam godina u Balama kupila parcelu za tadašnju jednu kunu!

‘Bolje rješenje nisu mogli naći’

U Balama su osim jeftine parcele dobili i brojne druge pogodnosti. Besplatne jaslice i vrtić, školsku marendu, prijevoz, stipendiju za sve studente.

“Predivno je imati svoju kuću svoje mjesto gdje se djeca mogu igrati, gdje svako dijete ima svoju sobu znači nema ljepšeg od toga”, na kraju nam je priznala.

Na zadnjem natječaju ponuđene su 23 parcele, a pristiglo 80 zahtjeva.

“Mi dajemo pravo gradnje naše zemljište osiguravamo osnovnu infrastrukturu da mogu počet gradit a sve ostalo je na njima doduše imamo ured koji jako dobro funkcionira i mogu dobit građevinsku dozvolu u roku od mjesec dana bez problema”, ispričao nam je dugogodišnji načelnik Bala Edi Pastrovicchio.

Novi mještani moraju ispuniti nekoliko jednostavnih uvjeta

Novi mještani moraju ispuniti nekoliko jednostavnih uvjeta, riješiti projektnu dokumentaciju i san o kući, posebno zbog nerealnih cijena na tržištu, nije više toliko nestvaran.

“Naš cilj je da se poveća broj stanovnika u nekom postotku da bi mjesto funkcioniralo sa svim servisima koje treba imati a da bi imali određene servise moramo imati i određeni broj građana nećemo puno povećavati broj stanovnika ali ipak da ih imamo dovoljno da ne odumiremo”, zaključuje Pastrovicchio.

Ovu mjeru Bale provode više od desetljeća. Samo u zadnje dvije godine povećali su broj djece za 20 posto, a mještani su i više nego zadovoljni.

Valentina potvrđuje da su mjere super jer je sve skupo, od terena do gradnje. Marini je drago da mladi ne odlaze nego dolaze i ispričala – “Na početku je bilo malo kritično ali sad više zainteresiranih nego parcela”.

A tko dođe, više ne odlazi

Predrag, koji je rođen u Balama, ove mjere pozdravlja. “To je jedna dobra priča u svoj toj priči tako da sam i zadovoljan ima dosta mladih djece ima dosta”, kaže.

“Za dvadeset godina jako velika razlika. Što je najbolje? Pa ne znam, čisto, lijepo dobri ljudi i evo svaki dan u pet sati na kafelu. Ujutro se nađemo mi penzioneri”, rekao je baljanin Hamza.

U slične mjere krenuo je Labin. Možda i ostatak Hrvatske prepozna dobar recept, piše RTL-ov Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari