PRAVE EUROPSKE CIJENE

Video | Jedina pozitivna stvar poskupljenja: Strani turisti napunit će hrvatski proračun

Inflacija u ovom trenutku ide na ruku državnom proračunu, turistička zarada do sad bolja je nego rekordne 2019.

Hrvatski će proračun puniti milijuni stranih turista koji se u iduća tri mjeseca dođu u našu zemlju odmoriti i zabaviti. To je i jedina pozitivna stvar poskupljenja koja su udarila turistički sektor, pišu RTL Vijesti.

Jer na more, u hotele, apartmane i restorane moraju i Hrvati koji će se suočiti s pravim europskim cijenama, a da su cijene ljetovanja u Hrvatskoj drastično skočile primijetili su i stranci.

Podnevne vrućine, gosti u Zadru lakše podnose uz glazbu i sladoled. Neželjeni suputnik turistima na odmoru ove godine je inflacija. Zato su mnogi od njih prije dolaska na Jadran dobro preračunali koliko će ih ljetovanje koštati.

„Skuplje je, puno skuplje. Mislim da je pedeset posto, puno više nego što smo očekivali“, kazali su Anita i Harry iz Njemačke.

„Mislim da ćemo ostati kraće, ali želimo i dalje istu razinu komfora. Ja osobno volim istu razinu komfora, kao prije. Da, skratit ćemo i ovog puta ostati pet dana“, poručuju Heike i Joeken iz Njemačke.

Stranim turistima jedna od najskupljih stavki u budžetu je gorivo, a nije lako ni domaćima. Primjerice, za odlazak na godišnji iz Zagreba do Splita i povratak, potrebna su dva rezervoara. Po sadašnjim cijenama goriva, to je isto kao i dva noćenja moru.

„Naša cijela grupa očekivala je da će biti jeftinije, posebno cijene goriva. Poprilično su iste kao i kod nas“, tvrdi Jan iz Belgije.

Restorani tiskaju nove cjenike. Vlasnik jednog u Zadru kaže da su troškovi nabave porasli za 70 posto pa tko želi opstati mora dizati cijene.

„Ja sam konkretno u svom restoranu jučer digao cijene i to je negdje oko 10 do 12 posto. Ima tu određenih stavki koje će biti dobre, pa će se sad profilirati oni ljudi koji se konkretno bave ovim poslom, ugostiteljstvom, a neće ulaziti oni koji misle da je to štanceraj, otvoriš ugostiteljski objekt i samo trpaš u vreću“, objašnjava Stipe Knežević, vlasnik restorana.  

Hotelijerima su najviše rasle cijene električne energije, plina, namirnica i troškovi rada. Cijene smještaja nisu svi dizali, ali će rasti ugostiteljska usluga.

„Mi smo cijene smještaja formirali prošle godine kad nismo mogli ni pretpostaviti što će se dogoditi, tako da svi kapaciteti koji su već prodani, tu nažalost ne možemo učiniti ništa. Što se tiče hrane, tu možemo reagirati, formiramo cijenu onako kako je ulazna cijena namirnica“, kaže Alenka Štura, voditeljica hotela.

Cijene trenutno dostupnog smještaja za špicu sezone u hotelima s tri zvjezdice u špici sezone, za četveročlanu obitelj izgledaju ovako: u Poreču od 3000 do 4500 eura, Opatiji 3700-5200, Splitu 2600-5500, a Dubrovniku 2700 – 4700 eura. Apartmani na istim lokacijama u istom razdoblju koštaju od 1000 do 4000 tisuće eura.

Inflacija u ovom trenutku ide na ruku državnom proračunu, turistička zarada do sad bolja je nego rekordne 2019.

„S današnjim danom, u smislu fiskalizacije, pokazuje se da što se tiče segmenta turizma, vrijednost fiskaliziranih računa, u ovih prvih pet mjeseci 223 posto je viša u odnosu na 2019. Tako da imamo puno pravo očekivati jednu kvalitetnu sezonu, a onda temeljem ovih podataka koji jesu, da bi ova godina sigurno trebala nadmašiti 2019.“, izjavio je Zdravko Marić (NEZ.), ministar financija.

I Rovinj je već uspio nadmašiti sva očekivanja, prvi je grad u Hrvatskoj koji je ostvario milijun noćenja!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari