SLAPP NATJECANJE

Jedna od sramotnijih ‘nagrada’: HRT proglašen najvećim europskim ovisnikom o tužbama

HRT je odnio glavnu nagradu u finalu europskog SLAPP natjecanja

U finalu europskog SLAPP natjecanja, koje nagrađuje pojedince, tvrtke i institucije najsklonije SLAPP tužbama, odnosno tužbama kojima nastoje suzbiti kritički govor i propitivanje medija, pobijedila je Hrvatska radiotelevizija, u kategoriji najvećeg ovisnika godine o tužbama.

Natjecanje je to koje je organizirano od strane CASE coalitiona, udruženja nevladinih organizacija diljem Europe. Zajedno s HRT-om, u kategoriji ovisnika o tužbama bili su nominirani francuska tvrtka Bolloré i slovenski biznismen Roko Snezić.

Pokrenuli 36 tužbi protiv vlastitih novinara

U obrazloženju te nagrade piše da HRT ima posebno slabu točku na SLAPP tužbe, pogotovo uzimajući u obzir 36 tužbi koje je pokrenuo protiv vlastitih novinara, piše Net.hr

Nagradu je preuzeo Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a i bivši HRT-ov zaposlenik kojem je HRT dva puta dao nezakonit otkaz i protiv kojeg HRT vodi tri spora. Zovko je u javljanju na ceremoniju dodjele rekao kako u posljednje tri godine proživljava kako životnu, tako i profesionalnu dramu budući da je dvaput dobio otkaz nakon što je govorio o cenzuri i pritiscima na javnom servisu.

“Prvi puta 2018., ali sam ih dobio na sudu, a drugi puta u ožujku ove godine. Meta sam SLAPP tužbi i HRT me godinama zlostavlja. Protiv mene su, zbog mojih javnih nastupa, podigli tri tužbe od kojih samo jedna iznosi 35.000 eura”, rekao je Zovko te dodao da HRT SLAPP tužbama zastrašuje kritičare i vlastite zaposlenike.

“Mene neće zastrašiti i ja se nikada neću predati. S obzirom na sve što sam rekao, jasno je da HRT zaslužuje ovu nagradu. Pozdrav iz Zagreba!”, zaključio je Zovko. Za Telegram je kratko rekao da mu je to “najdraža nagrada koju je primio”.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=627&v=nb0JqUkuqMg&feature=emb_title

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari