DOMINANTNA U LATINSKOJ AMERICI

Jeste li čuli za lambdu? Zaraznija je, teže se suzbija i dovodi do teških oboljenja

Foto: Unsplash

Soj C37, varijanta s Anda ili jednostavno – lambda. Upravo tako nazivaju novi soj koronavirusa.

Navedeni soj prati i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) jer otvara put učestalim zaražavanjem. Lambda se istovremeno pojavljuje u 29 zemalja, a čest je u sedam latinoameričkih zemalja: Brazilu, Kolumbiji, Ekvadoru, Meksiku, Argentini, Peruu i Čileu, piše DW.

Prvi put se pojavila u kolovozu prošle godine u Peruu i periodu od godinu dana, lambda dominira sa 82 posto. Valja istaknuti kako taj soj uzrokuje već svaku treću infekciju u Čileu, pišu Vijesti.hr

„Do sada nema indicija za agresivno ponašanje lambda-varijante. Iako postoji mogućnost veće stope zaražavanja, još uvek nemamo utemeljena istraživanja da bismo taj soj usporedili s varijantama gama i delta“, izjavio je stručnjak za virusne bolesti pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji Jairo Méndez-Rico.

VIDEO DANA:

Cjepivo djelotvorno sredstvo protiv mutiranih sojeva

Alfa, beta, gama i delta varijanta spadaju u „zabrinjavajuće sojeve“ jer su dokazano zarazniji, teže se suzbijaju i ono najgore, dovode do teških oboljenja.

„Sve odobrene vakcine općenito su efikasne protiv svih varijanti korone koje su u opticaju širom svijeta. Nema razloga za pretpostavku da to nije slučaj kod soja lambda”, potvrdio je Jairo Méndez-Rico.

Mnogi se s razlogom pitaju je li lambda tek početak. S druge strane, brojni znanstvenici su uvjereni kako će se pandemija okončati tek kada 80 posto svjetske populacije bude cijepljeno, a do tada, kako koažu, moramo biti spremni na nove varijante koronavirusa.

Ipak, Méndez-Rico je dodao: „Iako postoji ta mogućnost, trenutno ništa ne ukazuje na to da su te varijante opasnije ili da dovode do povećane smrtnosti. Vjerojatno će koronavirus u svom evolucijskom procesu doduše postati zarazniji, ali ne i štetniji za domaćina“.

Lambda u kratkom vremenu postala dominantan soj u Peruu

Peruanski mikrobiolog Pablo Tsukayama je sa svojim timom sa Sveučilišta Cayetano Heredia u Limi otkrio lambda varijantu u svojoj zemlji. „U prosincu smo imali svega 200 infekcija lambda sojem. Krajem ožujka je to bila polovina svih novih infekcija u Limi, a sada, tri mjeseca kasnije, u cijeloj zemlji ga je 80 posto. Lambda je u veoma kratkom vremenu postao dominantan soj u Peruu“, rekao je peruanski mikrobiolog Pablo Tsukayama.

Navodno je taj soj potisnuo sve ostale opasne mutacije koronavirusa. “Mi smo zemlja koja je najgore prošla u pandemiji, imamo 187.000 mrtvih i najveću stopu smrtnosti na svijetu. Zato nije čudo što se baš ovdje pojavila nova varijanta“, ističe Tsukayama.

Treći val prijeti Južnoj Americi

Poražavajući podaci ukazuju na to da je u Latinskoj Americi zabilježeno više od milijun umrlih, a istovremeno nastaju novi sojevi koronavirusa.

U Kolumbiji se pojavila izuzetno zarazna varijanta B.1.621. Preopterećeni zdravstveni sustavi, veliki dio stanovništva koji rade kao prekarni radnici koji se ne mogu pridržavati mjera ako žele ekonomski preživjeti, nedostatak cjepiva – sve to je idealna mješavina za varijante kao što je lambda.

„U Čileu je cijepljeno preko 60 posto stanovništva, ali ta zemlja je izuzetak na kontinentu. Vrlo vjerojatno će se u južnoameričkoj zimi, između srpnja i rujna, sa trećim valom pojaviti nove mutacije virusa, možda ne opasnije, ali svakako zaraznije“, potvrdio je peruanski znanstvenik.

Samo globalnim naporima se može okončati pandemija

Početkom lipnja je prikupljeno 9,6 milijardi dolara za cijepljenje u siromašnijim zemljama. U čak 90 država bit će podijeljeno 1,8 milijardi doza cjepiva. Izgleda kako se počinje shvaćati da je cjepivo jedini izlaz iz ove korona krize.

„Strategija bogatih zemalja može sada biti samo da što brže snabdiju siromašnije zemlje cjepivom, jer će inače uvijek “iskakati” nove varijante virusa“, zaključio je Pablo Tsukayama.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari