NEOPHODNA NADOGRADNJA SUSTAVA

Jeste li i vi muku mučili s beskontaktnom naplatom cestarine? Evo u čemu je bio problem!

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Od 2009. značajno se povećao broj korisnika ENC-a

Elektronička naplata cestarine (ENC) metoda je beskontaktne naplate bez posredovanja blagajnika, a proces naplate cestarine odvija se pomoću ENC-uređaja smještenog na vjetrobranskom staklu vozila i antene na naplatnoj stazi. No iako je beskontaktno plaćanje preporučeno u vrijeme pandemije, brojNi korisnici ove usluge ovih dana su nezadovoljni.

Nadogradnja sustava

Naime, korisnicima iznosi na računima nisu bili točni, no HAC je na naš upit sve pojasnio. Problem je nastao zbog nadogradnje sustava za nadoplatu HAC ENC računa.

”Nadogradnja sustava bila je neophodna jer se radi o sustavu iz 2009. godine, u međuvremenu se značajno povećao broj korisnika ENC-a. Stari sustav nije bio dizajniran za ovako veliki broj korisnika ENC uređaja, radi se o 350 000 korisnika  i 534 000 aktivnih ENC  uređaja, zbog čega je dolazilo do prekida u radu”, pojasnili su iz Hrvatskih autocesta na naš upit.

Problemi su nastali jer je u tijeku bila migracija podataka sa starog sustava na novi. Iz Hrvatskih cesta dodaju kako novi sustav, uz moderniji pristup, korisnicima nudi i nove funkcionalnosti te veću sigurnost prilikom korištenja.

Ovog tjedna će se sve srediti

Završetak migracije podataka očekuje se tijekom ovog tjedna nakon čega će stanje na računu odgovarati evidentiranim uplatama i isplatama.

Kako su nam objasnili, novi sustav mora preuzeti bazu podataka iz starog sustava, što znači da se moraju migrirati podaci svih uplata na sve ENC račune svih korisnika, te sve transakcije svih ENC korisnika koje su odrađene prilikom prolaska autocestom unazad tri godine.

”Kako se podaci migriraju u paketima neovisno o pojedinom korisniku tako trenutno imamo situaciju da su nekom korisniku „sjele“ sve uplate, ali ne i sve transakcije prolazaka pa se korisniku prikazuje stanje računa koje nije realno. Napominjemo da je stanje ENC računa na stazi ispravno, korisniku će se prilikom prolaska autocestom na displeju prikazati pravo stanje računa”, objasnili su iz HAC.

HAC ENC račun od sada se može nadoplatiti korištenjem bankovne kartice putem web portala i mobilne aplikacije, HAC ENC bonom putem web portala i mobilne aplikacije i HAC ENC bonom putem SMS poruke.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari