Jeste li znali? Za objavu podataka o djeci do 18 godina može se dobiti do dvije godine zatvora

Foto: Pixsell

Roditelji trebaju znati i da njihova djeca mogu kazneno odgovarati kad dijele sporne snimke

Facebook stranica koja je prva objavila fotografije navodnih osumnjičenika za grupno silovanje djevojčice i mjesto iz kojeg su počinitelji, a i žrtva, nakon medijskih apela uklonila je sporne objave.

Međutim, fotografije, identiteti i drugi podaci i dalje se dijele na društvenim mrežama, čime se čini šteta i djetetu žrtvi, ali i osumnjičenicima koji još nemaju 18 godina.

Kaznenom progonu kao počinitelj kaznenog djela povrede privatnosti djeteta izlaže se svatko “tko iznese ili pronese nešto iz osobnog ili obiteljskog života djeteta, protivno propisima objavi djetetovu fotografiju ili otkrije identitet djeteta, što je kod djeteta izazvalo uznemirenost, porugu vršnjaka ili drugih osoba ili je na drugi način ugrozilo dobrobit djeteta”.

Dijete je osoba koja nije navršila 18 godina. O težem obliku tog kaznenog djela radi se kad je to učinjeno “putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način”, kad to postane pristupačno većem broju osoba. Moguća je kazna i do dvije godine zatvora.

Može se tražiti odšteta od medija, ali i komentatora

“O djeci, a to su osobe koje nisu navršile 18 godina, ništa se ne smije objaviti, pa ni vodi li se uopće kazneni postupak protiv njih”, rekla je Večernjem listu sutkinja Lana Petö Kujundžić, predsjednica Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu, dodajući kako se u konkretnom slučaju, prema objavama u medijima, radi o dvojici osumnjičenika koji još nemaju 18 godina te petorici mlađih punoljetnika na koje se također može primijeniti maloljetničko pravo.

“I samo odavanje tajne iz kaznenog postupka kazneno je djelo. Za objave bilo kakvih podataka o djeci ne odgovaraju samo portali i oni koji su prvi objavili fotografije i druge podatke o osumnjičenicima, već i svi oni koji su ih dijelili na društvenim mrežama”, rekla sutkinja Petö Kujundžić. S tim da i mlađi punoljetnici mogu tražiti odštetu ne samo od svakog medija, već i od komentatora ispod teksta objavljenog na mrežnim stranicama.

Roditelji trebaju znati i da njihova djeca mogu kazneno odgovarati kad dijele sporne snimke iz ovog slučaja ili općenito sporne snimke drugih vršnjaka, bez obzira na to kako su došli do njih.
Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views