JESTE LI ZNALI? Zbog necijepljenja djece u Hrvatskoj se može dobiti 2000 kuna kazne

Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Broj presuda i postupaka u tijeku u neskladu je s podatcima HZZO-a o procijepljenosti djece, što znači da pedijatri i liječnici školske medicine ne prijavljuju roditelje sanitarnoj inspekciji Ministarstva zdravstva

Iako je dubrovački Zavod za javno zdravstvo prije nekoliko dana upozorio kako na tom području više od 2200 djece nije cijepljeno, te imaju jednu od najnižih razina procijepljenosti u Hrvatskoj, zbog čega postoji visok rizik od epidemije ospica, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske još ne razmišlja o povećanju kazni vezanih za prekršaj roditelja ili skrbnika koji ne izvrši obvezu cijepljenja protiv bolesti utvrđenih u Provedbenom programu obaveznog cijepljenja djece školske i predškolske dobi, piše Glas Slavonije.

Zbog necijepljenja djece roditelji u Hrvatskoj, s obzirom da je cijepljenje kod nas obavezno i zakonom propisano, se mogu kazniti s maksimalno 2000 kuna. Iako u posljednje vrijeme procijepljenost kod nas pada, podatci sa svih prekršajnih sudova koje je Ministarstvo pravosuđa dostavilo Visokom prekršajnom sudu pokazuju da su lani u tijeku bila samo 54 prekršajna postupka protiv roditelja zbog necijepljenja djece.

Ni broj izrečenih pravomoćnih presuda 2015., 2016. te prošle godine na prekršajnim sudovima zbog neprovođenja imunizacije ne upućuje na to da imamo problem s necijepljenjem djece. Ima i oslobađajućih presuda. Tijekom 2016. doneseno je 76 pravomoćnih presuda zbog necijepljenja djece, među njima 11 oslobađajućih, a u prvoj polovini prošle godine njih 32, od čega pet oslobađajućih.

Ipak, broj presuda i postupaka u tijeku u neskladu je s podatcima HZZO-a o procijepljenosti djece, što znači da pedijatri i liječnici školske medicine ne prijavljuju roditelje sanitarnoj inspekciji Ministarstva zdravstva, koja pokreće postupak.

Najviše postupaka bilo je u Zagrebu, a u Splitu i Dubrovniku tek dva, iako je na jugu zemlje najmanja procijepljenost djece. Prema službenim brojkama o procijepljenosti, stvarne brojke necijepljene djece daleko su veće.

Iz Ministarstva zdravstva poručuju kako trenutno nisu u postupku izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, te kako “provode brojne aktivnosti kojima se želi upoznati i educirati javnost o problemu procijepljenosti u Republici Hrvatskoj te o značenju i prednostima cijepljenja i cjepiva koja njihova djeca primaju.

Pri tome valja naglasiti kako kažnjavanje nije cilj niti pokazuje vidljive rezultate, ali se odgovarajućom uputom i edukacijom te pružanjem mogućnosti dobivanja i drugog stručnog mišljenja vodi računa o poštovanju prava zagarantiranih Zakonom o zaštiti prava pacijenata”, piše Glas Slavonije.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari