JESU LI GRAĐANI PREVARENI? Ekskluzivni dokument dokazuje da razdjelnici ne donose uštedu!

Velika studija o razdjelnicima napravljena po završetku ove sezone grijanja pokazuje da njihovom ugradnjom nije postignuta najavljena ušteda

Ovo je analiza učinkovitosti razdjelnika u tek završenoj sezoni grijanja – brojke koje bi mogle odrediti budućnost za 50 tisuća kućanstava primoranih na ugradnju.

“U principu oko 50 posto stanara krajnjih korisnika ima manje račune nego što su imali dosad. No, ostalih 50 posto nema veće račune, nego njih 10 posto. 40 posto ih ima jednake račune kao i prije”, kazao je Ivan Vuk, ugrađivač razdjelnika.

Ovu i desetke sličnih studija napravile su tvrtke koje su ugrađivale razdjelnike. Sve bi trebale uskoro doći na stol ministarstva gospodarstva iz kojeg nam ne otkrivaju što bi ovakvi rezultati mogli značiti. Radna skupina raspravlja već više od 2 mjeseca – za sada bez zaključka.

“Ha sad kako će se politika ponašati prema tome, to je sad na ministarstvu gospodarstva, ali moje osobno mišljenje je da je to definitivno dobar projekt i s njim treba ići dalje”, dodaje Vuk.

Tako ne misli i odvjetnica Udruge Potrošač. Usprkos analizama moguće je da će se s konačnom odlukom na najvišoj razini još otezati pa ona već sad savjetuje građane koji se osjećaju prevareni.

“Ukoliko država ostane pasivna po tom pitanju potrošači mogu raskinuti te ugovore i kada ih pružatelj usluge bude tužio mogu pokušat dokazat da je RH pogrešno ugradila direktivu Europske Unije u naš pravni sustav”, poručuje odvjetnica Dijana Kladar.

I da bi država trebala odgovarati za naknadu štete za ugradnju i veće račune. Da će se to dogoditi nadaju se i u Velikoj Gorici. Ivan je jedan od prvih u Hrvatskoj koji se pobunio.

Krajem travnja i pokretač cijelog projekta, bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak iskreno je priznao da sebi nije ugradio razdjelnike.

Hoće li se na kraju građani moći zahvaliti državi na nametanju skupog i polučinkovitog troška – i bezbrižno vratiti razdjelnike od kud su i došli – trebali bi definitivno znati puno prije nove sezone grijanja.
Ivan Skorin

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari