STIŽE NAM SUNCE! Druga polovina svibnja opravdat će imidž najljepšeg mjeseca u godini

Foto: Ilustracija (Riječanin)

Za vikend će već ponovno u cijeloj zemlji biti iznad 20. Tu bi se porast temperature trebao zaustaviti i do kraja mjeseca imat ćemo ugodne temperature

Što se kiše tiče, u velikom dijelu zemlje je palo više kiše nego što je uobičajeno u prvih 15 dana svibnja.

U nekim područjima, primjerice u Zadru i Dubrovniku, pala je već količina koja inače padne tijekom cijeloga svibnja, čak i više od toga. Svibanjska kiša je inače dobra za polja i vinograde. To se može reći čak i za hladnoću, osim, dakako, ako naleti mraz, što nije i neće.

Najveći je problem nedostatak sunca. Manjak smo naslijedili već iz ranijih proljetnih mjeseci, i to čak više na moru nego na kopnu. U svibnju je kulminirao.

Naime, u prvih 15 dana ovoga mjeseca imali smo u kopnenom području samo pola od uobičajene količini osunčavanja, u Rijeci malo više od toga, a Split je bio obasjan sunce 70% prosječnoga vremena.

Konkretno, u prvoj polovini svibnja u Rijeci uobičajeno imamo oko 113 sunčanih sati odnosno oko 7,5 sati sati na dan, a ove godine skupilo ih se svega 62. To znači da su nam koža i oči još nedovoljno priviknuti na sunce i da ćemo ga se morati još bolje čuvati kad napokon zasja kako treba!

Sunce stiže u drugoj polovici svibnja!

Sunce stiže i u drugoj polovini mjeseca bit će ga znatno više nego u prvoj. Nešto sunčaniji će biti ovaj tjedan, a malo manje sunčan idući, a osunčavanje će ometati uglavnom dnevni razvoji oblaka i eventualni lokalni pljuskovi.

Ovakve jesenske epizode kao što je današnja više ne očekujemo.

Direktna posljedica osunčavanja je i toplina, dakako. Ovaj tjedan bit će i dalje razmjerno svježe, još uvijek hladnije od prosjeka, no iz dana u dan sve toplije.

Za vikend će već ponovno u cijeloj zemlji biti iznad 20. Tu bi se porast temperature trebao zaustaviti i do kraja mjeseca imat ćemo ugodne temperature.

Neke velike vrućine kakve smo prijašnjih godina dočekivali već u svibnju ove godine vrlo vjerojatno nećemo imati!
Dunja Mazzocco Drvar

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari