OVO JE RAČUNICA

Video | Jesu li namirnice jeftinije u Italiji? Izlet preko granice i usporedba cijena 10 artikala donosi (ne)očekivani zaključak

Koliko god pojeftinila – hrana je u Hrvatskoj i dalje skupa! Isplati li se onda po nju kod susjeda? Posebno sada kada nema ni granice ni carine još je lakše primjerice trošiti u Italiji – otišli smo u subotnju kupovinu!

U trgovinama uvijek isto. Traže se akcijske cijene. Mlijeka kao kod nas ima svih vrsta. Recimo da nema ni jedan ispod jedan euro najjeftiniji je od 1,3 centa. Tražimo i običan jogurt. Samo duplo pakiranje, pa za 250 grama jogurta izdvajamo 78 centi, donosi RTL Danas.hr.

Poznato je da je talijansko ulje puno skuplje nego kod nas u Hrvatskoj. Najjeftinije košta 2,29 centi, ali naravno nema ga u ponudi. Sljedeće nakon njega košta 2,49 centi

Cijene nisu zamrzavali. Kad je stigao euro, i Talijani su to također osjetili na kućnom budžetu.

“Nisu nam niti cijenu benzina snižavali dali su nam mali popust ali na kratko i vraćena je cijena. Niti za hranu? Ne, niti za hranu, po to pitanju ništa nije poduzeto, cijene su visoke”, govori nam Fabio.

Najniža cijena riže je 2,20 eura, ali evo kao sto je i slučaj s uljem ne možemo ga naći u ponudi. Riža je baš kao i ulje jako skupa. U Italiju u kupovinu dolazi jako puno Slovenaca, naravno i Hrvati.

“Pa i zbog cijena i zbog nekih artikala koje volimo tu uzet. Sto vam se čini jeste li prošli jeftinije nego u hr? Vjerojatno da ali nije toliko znatno”, govori nam Dino iz Rijeke.

Da najviše novca uštedi na prašcima i mesu, govori nam Tanja iz Slovenije. Kvaliteta je, kaže, puno bolja. Na mjesečnoj bazi tako, kaže, uštedi 300 eura.

Kilogram jabuka kupili smo za 1,28 centi. Drugih nema za cijenu nižu od 2,5 eura. Gel za tuširanje euro i pol. Pastu za zube ispod dva eura možemo naći samo na popustu i to na 40 posto. Dakle, za 1,88 eura, a prava joj je cijena 3,14 eura.

Iako smo bili uvjereni da ćemo kod susjeda proći jeftinije – košarica s devet istih proizvoda, koje smo kupili u Hrvatskoj, ipak je bila skuplja za dva eura. Uračunamo li i gorivo do Italije – još i više, piše RTL-ov Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari