EVO ŠTO NAS ĆEKA

Video | Jesu li trgovine i crpke spremne za prelazak na euro? Slijedi ‘horor’ za blagajnice i IT-jevce!

Kratak vodič za snalaženje: za jedan euro po današnjim cijenama možete kupiti litru mlijeka ili 2 sapuna ili dva jogurta. Možete nabaviti kilogram soli, a ispod eura je kilogram brašna

Kada je iz Odese došla u Hrvatsku, Katerina je morala načuti razliku između ukrajinske hrivnje i kune, izvještava Silvana Menđušić za RTL Danas.hr.

“Na prvo vrijeme, ne mogu skužiti novca, sve ista boja…”, kazuje Kateryna Holik, prodavačica.

Vjeruje da će joj joj lakše biti prijeći na euro.

“Manje bude novca, valjda manje trošiš, manje brojiš”, dodaje.

I nije u krivu. Imat ćemo manje novčanica, manje ćemo brojati.

Pekarnice su jedne od rijetkih prodajnih mjesta gdje još uvijek možete kupiti neki proizvod za manje od euro.

“Za jedan euro, za ispod eura”, kazuje Alenka Đuak, voditeljica poslovnice.

Voditeljica frekventne pekarnice kaže da se intenzivno pripremaju za prelazak na euro. Pogotovo prva dva tjedna nove godine kada im možete platiti platiti u kunama, a oni vam moraju vratiti u eurima.

“Prva dva tjedna kad će biti u kunama će biti komplicirano, vratit ćemo u eurima”, dodaje Đuak.

Dok će ostali slaviti Novu godinu, crpke će biti otvorene. U ponoć će zatvoriti blagajnu u kunama, minutu kasnije je otvoriti u eurima.

“Mi smo također prilagodili da imamo sve apoenske strukture i možemo vraćati čak i cente”, kaže Goran Augustinović, direktor Podrške poslovanju i digitalne transformacije u INA-i.

U Ini koja ima veliki broj maloprodajnih mjesta ključnih će biti prvih pola sata nakon ponoći.

“U noći s 31. 12 na 1.1., zbog tehničke prilagodbe našeg sustava, primarno blagajne i ostalih pozadinskih sustava, moguć je kratak prekid u radu, ako sam kupac zateknu u tom trenutku na našem maloprodajnom mjestu neće moći platiti odmah, morat će na žalost pričekati…”, dodaje Augustinović.

Educiraju svoje radnike već dulje vrijeme. Na ubrzanom su tečaju:

“U principu da mogu razlikovati prave od lažnih novčanica”, dodaje.

U Hrvatskoj pošti kažu da su spremi.

“To će biti zanimljivi dan, ali već samo godinu dana u projektu pripreme tako da smo već riješili detalje, ne očekujemo veliki problem 1.1”, kaže Krešimir Domjančić, glasnogovornik Hrvatske pošte.

Osam tisuća uposlenika Konzuma već je skoro godinu dana na kontinuiranoj edukaciji. Zakon je odredio kako će izgledati prvih 15 dana, a prodavači i IT-jevci su u fotofinišu priprema.

“Potrajat će malo više od minute, krećemo kad se zatvore dućani , nekoliko će kolega dočekati novu godinu u uredu ali tijekom 1.1. ćemo završiti taj posao tako da se prvi radni dana 2.1. kad se dućani otvore nitko ne primijeti da se nešto drugačije promijenilo”; kaže Jozo Džakula, direktor Područja informatike u Konzumu.

Za kupce će biti puno lakše, blagajnice će morati baratati i s eurima i s kunama.

“Zakon je propisao da tih prvih 15 dana mi moramo imati kune i eure, vraćamo eure, olakšanje nama kao građanima već možemo promijeniti”, dodaje Džakula.

I kratak vodič za snalaženje: za jedan euro po današnjim cijenama možete kupiti litru mlijeka ili 2 sapuna ili dva jogurta. Možete nabaviti kilogram soli, a ispod eura je kilogram brašna.

Jedan euro su i I dva komada svetog Nikole u celofanu. A on je zaštitnik pomoraca, djece i siromaha, izvještava Silvana Menđušić za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari