HARAJU I DRUGE BOLESTI

Video | NESTAŠICA ANTIBIOTIKA Ambulante se pune najmlađima s respiratornim virusima. Ima li razloga za brigu?

Ambulante se pune najmlađim pacijentima s respiratornim virusima koji se prenose kašljem pa i dodirom, a kod najmlađih ti virusi izazivaju i najtežu kliničku sliku. Haraju i druge bolesti, a roditelji se žale i na nestašicu antibiotika

Čekaonica Dječje bolnice puna. Respiratorni virus pojavio se ranije nego obično.

“Zadnjih dana je jako veliki priljev. Imamo kroz naš hitni prijem i službu dnevno bude oko 100 pregleda, sto je za ovo vrijeme iznimno veliki broj”, kazao je zamjenik predstojnice Klinike za pedijatriju Klinika za dječje bolesti Zagreb Ivan Pavić.

Riječ je o RSV-u – virusnoj bolesti dišnih puteva. Uzrokuje bronhiolitis, upale pluća. U Klaićevoj je više i hospitalizacija, ali kažu – imaju mjesta za sve. Ista situacija je i u Klinici za infektivne bolesti.

“Taj pritisak s naših ambulanti za hitam prijem se preljeva na naše ambulante i dnevne bolnice. Dio se i hospitalizira, dakle oni s najtežim kliničkim slikama. Kapaciteti su dosta puni, ali uvijek se nađe mjesto za onoga koga treba primiti”, govori zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Zoran Barušić.

Prenosi se kašljanjem, dodirom, poljupcima i uzrokuje akutne infekcije dišnog sustava.

“Više se djece testira na respiratorni sincicijski virus, evo recimo prošli tjedan smo imali 80 slučajeva na 200 testiranih sada u ova tri dana imamo 71 slučaj na 160 testiranih”, kazala je Dijana Mayer, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Sezona je gripe, covida, a pojavio se i respiratorni virus. Moguće je biti istovremeno zaražen sa sva tri.

“Za sada nemamo, za sada još nije dijagnosticirano, a i sigurno da postoji. Kod virusa je sve moguće. Kako je onda bilo a se može s dva virusa, može se i s tri”, dodala je Mayer.

Liječnici upozoravaju roditelje da ne šalju djecu u vrtiće i škole ako su bolesni, jer samo pogoduju širenju virusa.

Zbog svega se pune bolnice. Na Zaraznoj je završila kćer glumice Lane Gojak Bajt, a ona se požalila da nema lijeka. Provjerili smo – riječ je o antibiotiku kojeg doista nema.

“U pogledu konkretnog lijeka mogu reci da treba gledati i samu dijagnozu i primjenu nekog lijeka. Naravno da postoje i zamjenski lijekovi koji se mogu dati s jednakom ili sličnom učinkovitosti, ali da su konkretni”, dodaje Barušić.

Kako doznajemo – spomenuti lijek je u nestašici i očekuje se da će doći na tržište u siječnju iduće godine. Na tržištu nema lijeka s istom djelatnom tvari, ali ima drugih iz iste terapijske skupine, donosi RTL Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views