JOŠ I TO: U petak će Zemlju pogoditi geomagnetska oluja: moguće smetnje na mobitelima i internetu

Geomagnetske oluje prouzrokuju strah jer je u stanju djelovati na električnu struju širom svijeta, no nas očekuje najblaža ‘varijanta’

Oluju koja bi nas trebala pogoditi ovog petka, 19. siječnja, prouzrokuje plinoviti materijal koji istječe kroz rupu u sunčevoj atmosferi, što se manifestira kao izbacivanje solarnog vjetra koji djeluje na zemljinu magnetosferu, piše Express.

Nasreću, očekuje se oluja klase G-1 koja je najblaža na skali ovakvih “svemirskih vremenskih neprilika”, tvrdi američka Nacionalna agencija za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA). Unatoč tome, ovakva oluja svejedno može prouzročiti slabije fluktuacije u mreži električne opskrbe te manje utjecaje na satelitske operacije, ali i djelovati na migrirajuće životinje.

Kako Express napominje, geomagnetske oluje prouzrokuju strah jer je u stanju djelovati na električnu struju širom svijeta, te je tako oluja kategorije G-5 u stanju prouzročiti široke probleme s voltažom, kao i potpuni kolaps elektrodistribucijske mreže te oštećenje električnih transformatora.

Uz to G-5 djeluje i na radio valove, te tako može izbaciti iz uporabe telefonsku komunikaciju i internet.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views