Još jedna bolnica zabranila posjete: 131 osoba na testiranju zbog koronavirusa

Foto: Pixsell

Koronavirus širi se Hrvatskom, čekaju se rezultati nalaza

U Hrvatskoj su zasad tri potvrđena slučaja zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Iz Stožera civilne zaštite u srijedu navečer potvrdili su da je bolesnik smješten u Rijeci.

Potvrđeno je i kako djevojka nultog pacijenta iz Zagreba nema koronavirus te je puštena iz bolnice. Zbog dezinfekcije prostorija u srijedu su zaposlenici tvrtki u kojima su zaposlena braća blizanci koji imaju koronavirus pušteni kućama.

Preventivno su zabranjeni posjeti u KBC-u Zagreb, Rijeci i Osijeku, ali od danas i u Puli.

Tijek događaja vezano uz koronavirus pratite u nastavku: 

9:00 Na redovnoj press konferenciji stručni stožer Civilne zaštite objasnili su kakva je danas situacija u Hrvatskoj.

“Svi rade po smjernicama koje su dobili. Sve službe rade u punom opsegu”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je kako su u tijeku testiranja 131 osobe. Zasad još uvijek su samo tri potvrđena slučaja.

“Trenutno je u tijeku 131 testiranje. Zasad samo tri pozitivna nalaza. Zahvaljujem kliničkoj struci, ponajviše epidemiolozima”, kazao je Beroš.

Još jedna infektivna ambulanta

Potvrđeno je i kako se koronavirus proširuje sve više i na nove države – Norvešku, Sjevernu Makedoniju, Gruziju i Rumunjsku.

“Čuo sam se s njemačkim kolegom i on je jako zabrinut. Tijekom popodneva će biti još jedna infektivna ambulanta kako bi odvojili one koji su oboljeli od gripe i koronavirusa”, rekao je ministar zdravstva.

Ravnateljca Klinike Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić objasnila je kakva je situacija s dvojicom zaraženih u Zagrebu.

“Dvojica bolesnika su dobro, nema dodatnih problema. Želim im se zahvaliti što su našli snage da se obrate javnosti i da objasne kako to izgleda u karanteni s tom bolešću. To je bolja poruka nego 1000 naših riječi. Zahvaljujem im na ozbiljnosti i humanosti”, rekla je Markotić.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je kako su epidemiolozi nakon trećeg slučaja odmah krenuli na teren.

Sedam kontakata zaraženog pod nadzorom

“Sedam kontakata zaraženog stavljeno je pod nadzor. U obitelji ima bolesnih te se trenutno obrađuju”, rekao je Capak.

“Molimo medije, jedne novine su objavile ispovijest žene koja je sva sretna ispričala da se vratila iz Venecije i da je nitko ništa nije pitao na granici. Ako netko napravi grešku, molimo medije da to ne naglašavaju. Tko radi taj i griješi”, rekao je ravnatelj HZJZ-a.

Ministar Beroš rekao je da imaju rješenje za probleme.

“Mi imamo plan A, B, C i D. Ukoliko kapaciteti prerastu broj zaraženih, imamo rješenje”, rekao je ministar Beroš.

“Jučer smo dobili nove uređaje, danas ćemo uključiti i nove ljude”, rekla je Markotić.

Treći zaraženi je stigao u RH prije nego što su mjere bile uspostavljene, stigao je 21. veljače”, rekao je Božinović.

Najavio je da će se danas u 13 sati održati sjednica Skupštine Hrvatske gospodarske komore (HGK) na kojoj će sudjelovati predstavnici hrvatskih tvrtki firmi i predstavnici županijskih komora. Oni će se informirati o pitanjima vezanim za koronavirus u gospodarskom kontekstu.

8:00 Glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je u srijedu da granična policija nastavlja sa svim preventivnim aktivnostima na graničnim prijelazima koji se tiču putnika koji dolaze iz ugroženih područja, a granična policija je u obvezi i detaljno provjeravati sve osobe na ulasku u Hrvatsku.

Potvrđeni su i prvi slučajevi zaraze u Grčkoj, Rumunjskoj te Sjevernoj Makedoniji. Italija je postala treće najpogođenije područje na svijetu zaraze koronavirusom.

Građanima se preporučuje da se pridržavaju uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Upute možete pogledati ovdje.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari