Crkva objavila posebne upute za sprečavanje širenja koronavirusa

Photo: Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Biskupska konferencija navodi da za sve katolike vrijede opća pravila u sprečavanju virusne zaraze

Slovenska biskupska konferencija objavila je u 10 točaka upute za sprečavanje širenja koronavirusa, a koje vrijede za vjerske obrede, sastanke i ostale oblike okupljanja vjernika, prenosi Večernji list.

Svećenike i ostale pastoralne djelatnike moli se da ovu obavijest objave u župnim listićima i na oglasnim pločama te internetskim stranicama župa kako bi se spriječilo širenje virusa. Također, ove preventivne mjere ostaju na snazi do opoziva.

Riječ je o ovih deset točaka:

1. Za sve katolike vrijede opća pravila u sprečavanju virusne zaraze koja su objavljena na internetskoj stranici Instituta za zaštitu zdravlja.

2. Izbjegavajte bliske susrete s ljudima koji pokazuju znakove zarazne bolesti.

3. Rukama ne dodirujte oči, nos i usta.

4. Ostanite kod kuće u slučaju da primijetimo prve znakove bolesti.

5. Poštujte pravila “higijene kašlja”.

6. Redovito perite ruke sapunom i vodom.

7. U slučaju da sapun i voda nisu dostupni, uporabite drugio sredstvo za čišćenje ruku i to tako da alkohola u njemu bude najmanje 60 posto. Koristite ga samo za vanjsku uporabu. Sredstva za čišćenje i dezinfekciju površina nisu namijenjena za dezinfekciju i čišćenje ruku.

8. U crkvama i kod bogoslužja poštujte ova pravila:

a) Svećenici neka isprazne škropionice s blagoslovljenom vodom na ulazu u crkvu, a vjernici neka se na ulazu u crkvu s poštovanjem prekriže i kleknu, što će zamijeniti križanje blagoslovljenom vodom.

b) Pri davanju mira neka se svećenik i vjernici ne rukuju.

c) Vjernike molimo da pričest s poštovanjem primaju samo na ruku.

9. Bolnički kapelani i svećenici koji opslužuju staračke domove i slične ustanove moraju poštovati pravila tih ustanova protiv širenja zaraze.

10. Hodočašća, ceremonije i ostali oblici druženja do daljnjega neka se odvijaju redovno u skladu s uputama Instituta za zaštitu zdravlja te Ministarstva zdravlja, a u slučaju intenzivnijeg širenja virusa, biskupska konferencija dat će nove upute.

Tek treba vidjeti hoće li ovaj primjer slijediti i u Hrvatskoj.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari