Kako će glasati vaši susjedi? Grabar-Kitarović Dalmacija, Škori Slavonija. U PGŽ tri kandidata s više od 10 posto glasova

Foto: Pixsell

Otkrivamo koliku predsjednički kandidati uživaju potporu po regijama

Ekskluzivno istraživanje Promocije Plus koje je RTL objavio ovog tjedna pokazalo je da nas u prvom krugu drugu nedjelju čekaju najneizvjesniji prvi krug predsjedničkih izbora u povijesti Hrvatske.

Prema tom istraživanju, Kolindu Grabar-Kitarović bira 26,8 posto ispitanika, Zorana Milanovića 25,4 posto, a Miroslava Škoru 21 posto dok se Mislav Kolakušić udaljio se od vodećeg trojca, ali nezanemarivih 10,6 posto ispitanika njega želi za predsjednika.

Rezultati istraživanja po regijama, koje objavljujemo danas, pokazuju da je aktualna predsjednica i predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović vodeća u Dalmaciji i Središnjoj i Gorskoj Hrvatskoj, kandidat SDP-a Zoran Milanović u zagrebačkog regiji, Sjeverozapadnoj Hrvatskoj i Istri i Primorju, a Miroslav Škoro u Slavoniji.

Dalmacija

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Dalmaciji je u velikoj prednosti nad protukandidatima. Ona ima potporu od 33,9 posto, dok su Zoran Milanović i Miroslav Škoro izjednačeni na 19,8 posto.

Četvrti je nezavisni kandidat Mislav Kolakušić s potporom od 12,3 posto. Od ostalih sedam kandidata jedino Ivan Pernar s 3,1 posto bilježi potporu veću od 1 posto u najjužnijoj hrvatskoj regiji koja u ovom istraživanju obuhvaća Zadarsku, Šibensko-kninsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvanskoj. 8,3 posto ispitanika još se uvijek nije odlučilo za koga će glasati.

Istra i Hrvatsko Primorje

U Istri i Hrvatskom Primorju situacija između dva vodeća kandidata je potpuno suprotna od potpore koju dobivaju u Dalmaciji. 38,5 posto ispitanika iz Istarske i Primorsko-goranske županije podržava Zorana Milanovića, dok je na drugom mjestu Kolinda Grabar-Kitarović s 12,9 posto potpore.

Treći je nezavisni kandidat Miroslav Škoro s 10,4 posto. Iznenađujuće, na četvrtom mjestu je Dalija Orešković s 8,6 posto, dok Mislav Kolakušić ima 7,8 posto. Dario Juričan u Istri i Primorju ima potporu 6,7 posto, a HSLS-ov Dejan Kovač 3,4 posto. Uz podosta različite rezultate od ostatka Hrvatske, u Istri i Primorju je još uvijek velik broj neodlučnih birača, njih čak 10,4 posto.

Slavonija

Slavonija je jedina regija u kojoj je Miroslav Škoro na vrhu po potpori glasača. No, tu će žestoku borbu voditi s Grabar-Kitarović koja mu “puše za vratom” s 30,4 posto potpore.

Na trećem mjestu je Zoran Milanović s 20,2 posto dok četvrtog Mislava Kolakušića podržava 7,8 posto. Iznad 1 posto u pet slavonskih županija su i Anto Đapić (1,6 posto), Dalija Orešković (1,5 posto) i Ivan Pernar (1,4 posto). U Slavoniji se bilježi najmanji broj neodlučnih birača u odnosu na ostale regije, njih samo 5,5 posto.

Središnja i Gorska Hrvatska

Središnja i Gorska Hrvatska, koja u ovom istraživanju obuhvaća Sisačko-moslavačku, Karlovačku i Ličko-senjsku županiju, regija je u kojoj Grabar-Kitarović ima najveću potporu u odnosu na druge regije i najveću prednost ispred protukandidata s 41,4 posto podrške.

Na drugom mjestu je Zoran Milanović s 24,3 posto i Miroslav Škoro s 21,1 posto. U Središnjoj i Gorskoj Hrvatskoj četvrti Kolakušić ima 3,9 posto, a jedan posto još prelaze i Katarina Peović (1,6 posto) i Dejan Kovač (1,2 posto). Neodlučnih je 6,5 posto.

Sjeverozapadna Hrvatska

Zoran Milanović s 34,8 posto uvjerljivo vodi u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Čak 13 postotnih bodova manje, 21,4 posto, ima Kolinda Grabar-Kitarović dok je u ovoj regiji na trećem mjestu Mislav Kolakušić sa 17,3 posto. Četvrti Škoro u ovoj regiji ima podršku 13,2 posto ispitanika.

U regiji koja obuhvaća Međimursku, Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku, Koprivničko-križevačku i Bjelovarsko-bilogorska županiju 1 posto prelaze i Ivan Pernar (1,9 posto) te Dejan Kovač i Nedjeljko Babić s 1,4 posto. U ovoj regiji neodlučnih ispitanika je 7,7 posto.

Zagrebačka regija

Najizjednačeniji rezultat istraživanja zabilježen je u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji gdje su tri favorita gotovo poravnata i očito će se ovdje voditi bespoštedna borba za svaki glas.

U blagom vodstvu je Zoran Milanović s 23,1 posto potpore, iza njega je Miroslav Škoro s 21,3 posto, a tek na trećem mjestu je Kolinda Grabar-Kitarović s 20,8 posto. Četvrtog Mislava Kolakušića u Zagrebu i okolici podržava 9,7 posto ispitanika, Dalija Orešković dobiva 6 posto, Dejan Kovač 3,4 posto, Ivan Pernar 2,8 posto, a Katarina Peović 2,2 posto.

U glavnom gradu i županiji veliki je broj glasača, a čak se 9,7 posto ispitanika izjasnilo kao neodlučni, pa je moguće da će se strategije izbornih timova u zadnjim danima prije izbora usredotočiti baš na Zagreb i okolicu.

Napomena: Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 5. do 9. prosinca 2019. CATI metodom (telefonski) na uzorku za rezultate za cijelu Hrvatsku od 1300 punoljetna građana Republike Hrvatske.

Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95%
I. Kristović
Foto: PIXSELL

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari