VELIKA ANALIZA RATA

Kako će Rusija napasti na novoj liniji fronte: ‘Borbe će podsjetiti na Drugi svjetski rat’

Twitter

Sukob u Ukrajini se premjestio na istok zemlje gdje su ukrajinske snage izdržljivije i dobro pripremljene.

Vojni analitičari vjeruju da su najbolje jedinice ukrajinske vojske trenutno na istoku, gdje su ukopane u sustave rovova i druge utvrđene položaje. Ukrajinski vojnici do sada su se snažno opirali ruskom napredovanju, ali bi ih mogle znatno nadmašiti ruske snage koje napreduju u nekim područjima.

Ruski dužnosnici rekli su da je fokus njihovih snaga sada “potpuno oslobođenje” Donbasa, općenito misleći na istočne ukrajinske regije Lugansk i Donjeck.

Teren na istoku zemlje predstavljat će veliki izazov ruskim napadima

S manje pošumljenog zemljišta nego na sjeveru, analitičari kažu da bi otvorena područja mogla pogodovati ukrajinskim braniteljima, prenosi BBC.

Bitka za Slavjansk vjerojatno će biti sljedeća ključna bitka u ratu, objavio je Institut za proučavanje rata (ISW).

Ako ruske trupe koje napreduju iz Izjuma budu u stanju zauzeti grad, mogle bi početi napredovati na istok prema Rubizhneu kako bi opkolile relativno malu skupinu ukrajinskih snaga, ili krenuti dalje na jug kako bi opkolile veći ukrajinski kontingent.

Ako Mariupolj padne u ruke Rusa, to bi im otvorilo više vojnika za guranje na sjever u područje zapadno od Donjecka.

Brigadir Ben Barry s Međunarodnog instituta za strateške studije kaže da su ukrajinske snage imale godine da pripreme svoju obranu i da bi se ruske trupe mogle boriti da ih protjeraju.

“Na ukrajinskoj strani nisu samo rovovi u stilu Prvog svjetskog rata, oni će također imati utvrđene ključne gradove i sela koja žele braniti”, kaže.

Ukrajinska oklopna vozila i druga oprema postavljeni su u ograde ili zemljane nasipe radi zaštite, dodao je.

Iskusne ukrajinske trupe

Mnoge ukrajinske trupe na istoku su vrlo iskusne i sputavale su ruske separatiste od sukoba 2014. godine.

Njihov bi se broj također mogao povećati ako ukrajinski vojni zapovjednici prerasporede jedinice koje više nisu potrebne za obranu Kijeva, nakon povlačenja Rusije sa sjevera Ukrajine.

Brigadir Barry kaže da će Rusija vjerojatno intenzivno koristiti topništvo kako bi srušila snažnu ukrajinsku obranu iz zraka prije nego što krene u ekspanziju na tlu.

Napad na ukrajinske trupe direktno pješaštvom, bez prethodnog snažnog topničkog bombardiranja, riskira ogromne ruske žrtve i uvelike povećava rizik od poraza.

Rusija ima niz oružja na koje se može osloniti. Konkretno, samohodna artiljerija, u kojoj dominira Rusija, bit će “vrlo značajan faktor”, kaže brigadir Barry.

Samohodno topništvo ima izgled tenka, ali ispaljuje streljivo prema gore da bi potom palo na metu, umjesto da puca izravno na nju. Bolje je zaštićeno od vučne puške i može brzo napredovati kada se neprijateljska obrana pokvari.

Ruske snage koristile termobarično oružje

Kako bi udarila ukrajinske položaje s veće udaljenosti, Rusija ima višestruke raketne sustave gradacije i vjerojatno će ih intenzivno koristiti. Takvi gradovi imaju 40 raketa koje se mogu ispaliti za samo 20 sekundi, a već su nanijele katastrofalan danak civilnom stanovništvu u nekim područjima, pretvarajući stambene četvrti Harkiva, Mariupolja i drugih gradova u ruševine.

Izvješća pokazuju da su ruske snage također koristile termobarično oružje u dijelovima Ukrajine, uključujući Mariupol u Donjecku i Izyum u Harkivu. Ono je mnogo razornije od konvencionalnih eksploziva slične veličine, raspršuje mješavinu goriva kao oblak, koji potom detonira, stvarajući ogromnu vatrenu kuglu i masivni eksplozijski val.

Samuel Cranny-Evans, s Royal United Services Institutea, kaže da su “primarno dizajnirani za urbano ratovanje” jer oblak mješavine goriva koji se rasprši nakon početnog udara može prodrijeti kroz rupe u zgradama prije detonacije.

Zračna snaga kao potpora

Ako rusko topništvo bude uspješno u uništavanju ključne ukrajinske obrane, Rusija će vjerojatno upotrijebiti pješaštvo s malokalibarskim oružjem i nizom vozila na kotačima i gusjenicama, zajedno s tenkovima s teškom vatrenom snagom, kako bi predvodila napredovanje preko terena zahvaćenog ukrajinskom vatrom.

Zračna snaga kao potpora mogla bi uključivati borbene bombardere i jurišne helikoptere.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova, Dmitro Kuleba, kaže da će borbe “podsjetiti na Drugi svjetski rat”, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari