NAORUŽAVANJE U SUSJEDSTVU?

U Srbiju stigli kineski mlažnjaci s raketnim sustavima? Vučić se hvali: ‘Za 2-3 dana vidjet ćete naše najmoćnije oružje‘

Foto: Twitter

Zrakoplovi su navodno srpskoj vojsci isporučili raketne sustave zemlja-zrak HQ-22

Šest teretnih zrakoplova Y-20 Kineskog ratnog  zrakoplovstva pojavilo se u petak kasno navečer u turskom zračnom prostoru i letjelo prema Srbiji, javlja The Drive.

“Različite aplikacije su prikazivale druge Y-20 na istoj ruti leta, udaljene oko 100 kilometara, protežući se od Istanbula gotovo do gruzijske granice”, rekao je kontrolor leta imena Evergreen Intel na Twitteru, za “The War Zone”.

“Ovo je jedinstven slučaj po tome što je to bilo u ranim satima i s toliko Y-20 zajedno, a svi su koristili MLAT (tehniku za određivanje položaja letjelica prema vremenu dolaska energetskih valova). S obzirom na to da se govorilo o planiranoj isporuci oružja, ovo ima smisla. Slične isporuke NATO-a Poljskoj ili Ukrajini vojnim transportima već su koristile MLAT”, dodao je.

“Što se tiče stopa isporuke letova NATO-a ili čarterskih prijevoznika koji koriste MLAT u odnosu na ADS-B, znam da su letovi MLAT-a išli u Poljsku, letovi (prije rata) su koristili ADS-B… Emitiranje signala s ADS-B iz aviona svima najavljuje gdje se nalazite.To je korisno za navigaciju, evidenciju, sigurnost, i slično. MLAT je solidan izbor za zrakoplove iz zemalja kojima ne smeta to što se dio njihove rute ne vidi”, rekao je objasnio je kontrolor leta za The Drive. 

Kineski teretni avioni sletjeli su na Međunarodnu zračnu luku “Nikola Tesla” u Beogradu, a kontrolori letova uhvatili su njihove oznake na konačnom prilazu i na pisti.

Primijećeno je su da su s nekih zrakoplova uklonjeni poklopci sa sustava protumjera, koje koriste vojni zrakoplovi i helikopteri kako bi izbjegli raketni napad neprijateljskog zrakoplova. To bi moglo sugerirati da su očekivali nekakvu potencijalnu prijetnju, no nije jasno o kakvoj bi se prijetnji moglo raditi.

Zrakoplovi su navodno srpskoj vojsci isporučili raketne sustave zemlja-zrak HQ-22.

Vučić: Od Turske kupujemo Bayraktare ‘preko reda’

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon završene vojne vježbe “Vatreni štit 2022”, na kojoj je prvi put prikazano djelovanje protuoklopnih raketa “Kornet”, kazao da je vojska Srbije sada “mnogo snažnija”. Istovremeno, najavio je nabavku borbenih bespilotnih letjelica Bayraktar od Turske, javlja Tanjug, a prenosi Al Jazeera Balkans.

“Tražio sam od predsjednika Turske Erdogana Bayraktare i dobio obećanje da ćemo ih preko reda moći kupiti i uvrstiti u oružje Vojske Srbije”, pohvalio se Vučić.

Najavio je i da će u utorak ili srijedu biti predstavljeno “novo naoružanje” koje će biti do sada “najmoćnije oružje koje će Srbija imati”.

“U utorak ili srijedu dobrodošli ste da vidite ponos srpske vojske”, rekao je Vučić, ne želeći precizirati o kojem je naoružanju riječ, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari