Kako je u tridesetak godina nestao najhladniji tjedan u godini?

Ovi su podaci tim zanimljiviji jer znamo da globalno zatopljenje nije baš toliko snažno

Najhladniji mjesec u Hrvatskoj je siječanj. Najhladniji tjedan bio je nekad drugi siječanjski tjedan, a najhladniji dani oni između 10. i 14. siječnja. Stoga je i sasvim jasno da su naši stari u ovo vrijeme najčešće izgovarali rečenicu “Toploga siječnja da nas Bog sačuva”. Uz blagdan Bogojavljanja vezuje se izreka: “Tri kralja prvo bez mesa nego bez bure”.

Tog najhladnijega tjedna u godini, međutim, više nema! Štoviše, u najnovijem periodu od trideset godina, kojega ćemo smjeti nazvati najnovijom klimom tek za dvije godine, kad se posve odvoji od još uvijek aktualnog službenog klimatskog perioda 1961.-1990., ne samo da nema te hladnoće nego smo dobili i novi siječanjski maksimum, 12. siječnja. Razlika u prosječnoj najvišoj temperaturi u Zagrebu na taj dan u ova dva tridesetogodišnja perioda iznosi više od 5 stupnjeva!

Ovi su podaci tim zanimljiviji jer znamo da globalno zatopljenje nije baš toliko snažno. Na godišnjoj razini, novi tridesetogodišnji srednjak, ovaj 1989.-2018., veći je od staroga za oko 1,5 stupanj. Tijekom godine u pravilu i varira između 0,5 i 2 °C. Čak se ponegdje i sasvim poklapaju, a imamo i dane ili kraće nizove dana koji su sada hladniji nego što su prije bili kao što je primjerice početak rujna. Uostalom, na grafu je vidljivo da se ohladio i kraj siječnja. No, ovako veliko, ogromno, odstupanje dvije klime imamo samo u drugom tjednu siječnja.

To bi slikovito značilo da smo mi, koji smo u ranim osamdesetimm godinama prošlog stoljeća u ovo doba godine bili na školskim praznicima, mogli biti prilično sigurni da ćemo se tih dana šetati, klizati, pa i sanjkati na temperaturi oko nule, dok naša djeca danas imaju puno veću vjerojatnost za završetak praznika bez zimskih radosti. Srećom, ova godina odstupa od prosjeka (svaka to može, jasno) pa smo se nakon toplije Nove godine polako vratili u normalu, a pred nama je još dosta vrlo hladnih dana.

Kad smo već kod Nove godine, zanimljivo da je u Zagrebu upravo taj dan, 1. siječnja, ujedno i novi najhladniji dan u godini. Srećom za one koji baš ne vole hladnoću, njegov dobar dio obično prespavamo.

Hoće li ti najavljeni vrlo hladni dani biti i dovoljno hladni za padanje i zadržavanje snijega, provjerite u našim prognozama, svakoga dana u emisijama RTL vijesti i RTL danas.
Dunja Mazocco Drvar

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari