MOGUĆE NUSPOJAVE ASTRAZENECE

Kako prepoznati simptome krvnih ugrušaka nakon cijepljenja? Javite se liječniku ako osjetite neku od ovih tegoba!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Krvni ugrušci izuzetno su rijetka, ali ozbiljna nuspojava AstraZenecinog cjepiva koji mogu dovesti do smrtnog ishoda.

Prednosti AstraZenece su i dalje veće od rizika koje cjepivo nosi sa sobom, poručila je Europska agencija za lijekove (EMA). Valja napomenuti kako je Sigurnosni odbor agencije istaknuo da je od izuzetnog značaja prepoznati zati znakove mogućeg ugruška, prenosi Business Insider.

Tromboza je bolest krvožilnog sustava. Do nje dolazi kad se u krvi stvori ugrušak tzv. “tromb”, koji potom putuje kroz krv po tijelu. Zbog toga ga je prilično teško locirati, te ishod može biti smrtonosan ako dođe u mozak ili srce. Ako dođe u mozak, u slučaju da začepi krvnu žilu, uzrokovat će moždani udar, a ako dođe u srce i tamo začepi krvnu žilu doći će do srčanog aresta. Kad je krvna žila ozlijeđena, tijelo stvara ugrušak, kako bi spriječilo gubitak krvi. Ako taj mehanizam uzrokuje previše ugruška, dio će se odlomiti i nastati će embolus.

Može biti koristan odgovor kako bi se zaustavilo krvarenje u slučaju ozljede, ali ove blokade mogu stvarati probleme u slučaju da zaustave protok krvi u vitalnom području, pišu Vijesti.hr

Mlađima je negdje čak i zabranjeno cijepljenje

Krvni ugrušci mogu uzrokovati začepljenje u nogama, trbuhu i plućima. Većina krvnih ugrušaka povezanih s cjepivom AstraZenece pojavila se u venama u mozgu. Ovi ugrušci mogu dovesti do moždanog udara, pa čak i do smrtnog ishoda. Upravo iz tog razloga su u Velikoj Britaniji stručnjaci zabranili cijepljenje AstraZenecom mlađima od 30 godina jer je vjerojatnije da će mladi doživjeti ovu nuspojavu.

Na ove simptome obratite pozornost

EMA je upozorila da bi pacijenti koji su dobili cjepivo AstraZenece trebali odmah potražiti liječničku pomoć ako imaju sljedeće simptome:

  • otežano disanje
  • bol u prsima
  • oteklina u nozi
  • trajni bolovi u trbuhu
  • neurološki simptomi, uključujući jake i trajne glavobolje ili zamagljen vid

Ukoliko osjetite ozbiljnije simptome koji traju oko četiri do 20 dana nakon cijepljenja, trebali biste potražiti liječničku pomoć, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari