JOŠ I TO

Kakve veze korona ima s erekcijom? Znanstvenici pronašli poveznicu!

Ilustracija: Unsplash

Čini se da niti jedan dio tijela nije “siguran” od SARS-CoV-2, virusa koji stoji iza COVIDA-19. Ovaj virus najčešće pogađa pluća, srce, mozak, crijeva, a zadnje studije pokazuju da oštećuje i penis, odnosno da uzrokuje nemogućnost erekcije penisa.

Znanstvenici s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Miamiju nedavno su, u malom pilot-istraživanju, objasnili kako se virus COVID-19 može naći u tkivu penisa dugo nakon prebolijevanja infekcije. Vjeruju da bi to moglo potencijalno pridonijeti problemima s postizanjem erekcije, pišu Vijesti.hr

Podaci su nedavno dokumentirani u World Journal of Men’s Health. Znanstvenici su prikupili tkivo penisa od četiri pacijenta koji su podvrgnuti operaciji proteze penisa zbog teške erektilne disfunkcije.

Dvojica pacijenata nisu imala koronavirus, jedan je prethodno prebolio blažu zarazu koronavirusom, a četvrti pacijent oporavio se nakon težeg obolijevanja i hospitalizacije zbog koronavirusa.

SARS-CoV-2 u tkivu penisa mjesecima nakon zaraze

Obojica zaraženih muškaraca rekli su kako su imali normalnu erektilnu funkciju bez lijekova prije nego su se zarazili koronavirusom. SARS-CoV-2 pronađen je u tkivu penisa dvojice muškaraca koji su imali koronavirus, ali ne i u nezaraženom paru. To je posebno zapanjujuće budući da su muškarci koronavirus imali najmanje šest mjeseci prije, što sugerira da se virus sve to vrijeme zadržavao u penisu.

Sve je povezano s krvnim žilama. Već je prije utvrđeno kako SARS-CoV-2 može napadati krvne žile i prouzročiti oštećenje krvožilnog sustava. Čini se da se to odnosi i na krvne žile u erektilnom tkivu penisa. Kako bi do erekcije došlo, krv nadire u spužvasto erektilno tkivo – zvano kavernozno tijelo – usred penisa, zbog čega penis postaje tvrd.

Jedno ne uzrokuje nužno drugo, ali…

U ovom istraživanju znanstvenici su primijetili da su zaraženi muškarci imali oštećenja sluznice malih krvnih žila u tkivu penisa, ali muškarci bez virusa nisu. Na temelju svih ovih opažanja, autori studije pretpostavljaju da koronavirus i nastalo oštećenje krvnih žila u penisu mogu doprinijeti erektilnoj disfunkciji kod nekih pacijenata.

Također se iznosi da se pogoršanje erektilne disfunkcije može povezati s prisutnošću  virusa u tkivu penisa. Valja imati na umu kako je ovo pilot istraživanje koje ima mali broj uzoraka. Odnosno, ako imate problema s erekcijom, a preboljeli ste koronu, ne znači odmah da je jedno nužno vezano uz drugo. Ali, slobodno posjetite doktora, piše IFL science.

“Naše istraživanje pokazuje da COVID-19 može uzrokovati raširenu disfunkciju endotela u organskim sustavima izvan pluća i bubrega. Osnovna endotelna disfunkcija koja se dogodi zbog koronavirusa može ući u endotelne stanice i utjecati na mnoge organe, uključujući penis “, rekao je Ranjith Ramasamy, autor studije i izvanredni profesor i direktor Programa za reproduktivnu urologiju Miller School-a, u priopćenju za javnost. “To sugerira da muškarci koji razviju infekciju COVID-19 trebaju biti svjesni da erektilna disfunkcija može biti štetni učinak virusa, te bi trebali otići liječniku ako razviju simptome erektilne disfunkcije”, rekao je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari