KAKVO NAS VRIJEME ČEKA? Tjedan koji neodoljivo miriše na proljeće

Foto: Ilustracija

Uz izraženu južinu, najoblačnije će biti na širem riječkom području gdje će već u srijedu padati slaba kiša

Nakon vikenda u kojem je u najvišim dijelovima zemlje palo malo snijega, pred nama je tjedan koji će imati mnoga obilježja proljeća. Sa sjeverozapadnog, strujanje će postupno zakretati na zapadno što je, rečeno jezikom prognostičara, tipična proljetna sinoptika.

Pritom će strujanje postajati i sve jače, bit će sve vjetrovitije, što je opet jedna od glavnih karakteristika proljetnoga vremena. Fronte će se premještati sjevernije od nas, no repići brzih fronti koji će uspjeti prijeći Alpe prolazno će se premjestiti preko nas. Sve u svemu, radni tjedan bit će prilično dinamičan uz česte izmjene sunčanih i oblačnih perioda.

U drugom dijelu utorka pokoja kap kiše moguća je u Slavoniji, u srijedu u Gorskome kotaru. Uz izraženu južinu, najoblačnije će biti na širem riječkom području gdje će već u srijedu padati slaba kiša.

U četvrtak će kiša u Rijeci ojačati, bit će je još ponegdje na sjevernome Jadranu te u dijelu Gorskoga kotara i Like, a u petak će se širiti na ostatak zemlje.

Unatoč oblacima, bit će sve toplije pa se u četvrtak i petak već u velikom dijelu zemlje temperatura biti viša od 15 stupnjeva. Usput, takve temperature prosječno imamo tek krajem ožujka. I vjetar će kulminirati u petak sredinom dana kada će u gorju udari dosezati 100 kilometara na sat, a olujnih udara vjetra bit će i u sjeverozapadnoj Hrvatskoj te u zapadnoj Slavoniji.

Na Jadranu će puhati jako jugo. Kiša će u petak poslijepodne zahvatiti cijelu zemlju, bit će jaka i obilna pri čemu će u mnogim krajevima pasti i više od 30 milimetara u samo nekoliko sati. Kasno popodne i navečer naglo će zapuhati sjeverac, pod Velebitom će se podignuti bura, a kiša će u najvišim predjelima prijeći u snijeg. Za vikend već kao da ništa nije bilo, sunčano, suho, ali osjetno hladnije.
Dunja Mazzocco Drvar

Proljeće ne prolazi bez peluda

Proljeće, na žalost ili na sreću, ne prolazi bez peluda. Dvadesetak dana nakon što je uobičajeno, počela je peludna sezona. U Dalmaciji i na jugu zemlje pelud čempresa dosegnuo je umjerenu koncentraciju, a ovih dana na splitskom području polako će ući u crveno. Koncentracija peludi lijeske i johe u kopnenoj sutra će već biti umjerena. Alergičari, oprez!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari