Kakvo nas vrijeme očekuje ovoga tjedna? Evo prognoze koja nas neće previše obradovati!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Ulazimo u posljednji mjesec 2019., ali zima je daleko…

Zadnji tjedan studenog je pred nama, još jedan bez nekog pravog, jačeg zahladnjenja. No na kopnu će ipak biti pretežno oblačan, maglovit i pomalo svjež.

Na Jadranu u početku sunčan, uz buru, a onda od srijede stiže nova epizoda juga, pa će sve češće biti kiše koja će zahvatiti i kopnene krajeve, te povremeno padati najmanje do petka.

Od danas, ponedjeljka, na kopnu, oblačno, tmurno i hladno. Ujutro uz maglu, u gorskim je krajevima moguće i malo rosulje, a samo će u Baranji i Srijemu biti sunčanih razdoblja. Na Jadranu znatno više sunca, uz umjerenu, pod Velebitom i jaku buru. Temperatura na kopnu od dva do osam, samo na istoku Slavonije do 12. A na obali od jutarnjih 12, 13 do poslijepodnevnih 18, 19, pa čak i 20.

 

Ponovno bez prave studeni. Ipak, u početku će, na kopnu biti magle i jutarnje hladnoće, a na moru bure koja će stvarati svježiji osjećaj, no daleko je to od prave zime. A onda od sredine tjedna ponovno idu južina, kiša, pa i više temperature. Dakle, do kraja mjeseca bez jačeg zahladnjenja, no čini se da će nam ono doći u prvim danima prosinca…

O tom, potom. Trenutačno je situacija takva, da ova ciklona, koja nam je jučer donijela dosta oblaka i malo kiše, odmiče na jugoistok. Iza nje se atmosfera stabilizira što za Jadran znači buru i sunce, a za unutrašnjost dugotrajnu maglu.

Tako će današnje prijepodne na kopnu biti tmurno i hladno, uz čestu, lokalno i gustu, maglu. Najniža temperatura oko tri Celzijeva stupnja. Na obali sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Nešto više tih oblaka bit će samo na jugu. Temperatura oko 13, no zbog umjerene do jake bure, činit će se svježe i hladno. Pod Velebitom će biti i olujnih udara.

I poslijepodne će u središnjoj Hrvatskoj biti oblačno, sivo i tmurno. Moguće je malo rosulje, osobito oko Karlovca. Temperatura niža nego danas, oko sedam stupnjeva.

U Dalmaciji i drugi dio dana sunčan uz umjerenu, na udare i jaku buru. Samo će na jugu i dalje biti malo više oblaka uz promjenjiv vjetar. Maksimalna temperatura od 17 do 20.

U Gorskom kotaru i Lici oblačno i hladnije nego danas, oko sedam stupnjeva, lokalno uz još malo rosulje. Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano uz umjerenu do jaku, a pod Velebitom i olujnu buru. Najviša temperatura oko 18.

U utorak na kopnu i dalje oblačno i tmurno uz maglu. U srijedu nova južina koja će rastjerati maglu, no prema večeri donosi sve više oblaka, pa onda i kišu. Ona će povremeno padati do petka. Jutarnja temperatura od 4 do 8, a dnevna od 10 do 14, dakle pomalo svježe, ali i dalje iznad prosjeka.

Na obali će utorak još biti pretežno sunčano i ugodno, uz znatno slabiju buru. No već u srijedu stiže novo jugo, pa i kiša, prvo na sjeverni dio, a kasnije i u Dalmaciju. U četvrtak i petak će biti jačih pljuskova, uz lebić, pa tramontanu, no za vikend će se vrijeme vjerojatno smiriti.

I za kraj još jednom ponovimo: danas na kopnu – lokalno gusta magla. Ona ujutro može smanjivati vidljivost na manje od 200 metara. A na obali će biti jakih i olujnih udara bure, do 90 kilometara na sat, osobito pod Velebitom. Budite oprezni u prometu!
Nikola Vikić-Topić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari