KAOS U AFGANISTANU

Kaos na aerodromu u Kabulu: Amerikanci pucaju u zrak, talibani mlate žene i djecu

Foto: Twitter

Manje od 24 sata nakon što su talibani obećali mir i sigurnost u Afganistanu, iz Kabula stižu uznemirujući izvještaji o premlaćivanju žena i djece te nasilju na prilazima aerodromu.

U međuvremenu je otkriveno i gdje je bivši predsjednik Afganistana Ašraf Gani, koji je pobjegao helikopterom iz Kabula u trenucima kad su talibani ulazili u grad. Prema riječima afganistanskog veleposlanika u Tadžikistanu, Gani je pobjegao sa 169 milijuna dolara, piše Index.

Kako javlja NBC News, danas iz Afganistana stižu uznemirujuće vijesti: talibani su u Jalalabadu krvavo ugušili prosvjed u kojem je skinuta talibanska zastava i prosvjednici su htjeli postaviti zastavu Afganistana. Bivši policijski dužnosnik potvrdio je Reutersu da su talibani na prosvjedu ubili četvero i ozlijedili 14 ljudi.

CNN-ova dopisnica iz Kabula opisala je kako talibani “kontroliraju” gomilu koja želi pobjeći iz grada.

“Tukli su ljude palicama, pucali u zrak, pucali u ljude”, javila je CNN-ova novinarka Clarissa Ward pa dodala: “Kaotično je opasno.”

Iako su talibani jučer, u prvom obraćanju javnosti nakon osvajanja Kabula, obećali siguran prolaz do aerodroma svima koji žele napustiti zemlju, novinar Los Angeles Timesa svjedočio je zastrašujućim scenama kod aerodroma.

Na fotografijama koje je snimio vide se žene i djeca obliveni krvlju i, po svemu sudeći, bez svijesti. Danas su se na aerodromu, naime, okupile stotine ljudi, javlja AP. Talibani su zahtijevali da im pokažu dokumente prije nego što ih puste na aerodrom, pri čemu su pustili tek nekolicinu. Povremeno su pucali u zrak kako bi rastjerali gomilu.

Iz Pentagona je danas potvrđeno da su američki vojnici ispalili više metaka blizu ograde aerodroma u Kabulu.

“Nijedan metak nije ispaljen prema Afganistancima ni u jednom trenutku. Naši vojnici nisu pucali jer je netko imao neprijateljske namjere, možete to nazvati metodom kontrole gomile”, rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

VIDEO DANA:

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari