MUK I TIŠINA

Kaos na presici Ursule von der Leyen, na pitanje o korupciji vezanoj za Katar – muk

Photo: Stringer/PIXSELL

Sve je počelo uhićenjem dvoje europarlamentaraca i zapljenom 600.000 eura iz njihovih stanova. O kojoj je državi riječ za sada nije potvrđeno

Prva žena Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen nije htjela na presici odgovoriti na pitanja o odnosima potpredsjednika EK Margaritisa Schinasa s Katarom, što je izazvalo bijes novinara koji nisu dobili odgovore o najvećem korupcijskom skandalu koji je pogodio EU u posljednjih nekoliko godina.

Sve je počelo uhićenjem dvoje europarlamentaraca i zapljenom 600.000 eura iz njihovih stanova. Prema sumnjama tužitelja jedna zaljevska država, nekoliko mjeseci je plaćala visoke iznose kako bi utjecala na ekonomske i političke odluke Europskog parlamenta. U međuvremenu je pretraženo 19 stanova i ureda, a šest osoba je privedeno nakon policijske akcije u Bruxellesu.

Von der Leyen nije ponudila odgovor na pitanje o korupcijskom skandalu, a posebno o Schinasu.

Naprasna odluka zamjenice glasnogovornika Europske komisije Dane Spinant da zaključi konferenciju za novinare izazvala je burnu reakciju novinara koji su tražili dodatna pojašnjenja.

“Niste odgovorili niti na jedno od pitanja”, povikao je jedan novinar dok je Spinant pokušavala zaključiti presicu.

“Ovako se ne može organizirati presica”, odgovorila je Spinant dok su novinari u glas negodovali.

Iako je Von der Leyen odgovorila na neka pitanja o skandalu, zaobišla je odgovor na pitanje novinara o okolnostima Schinasova odlaska u Katar.

Umjesto toga govorila je o prijedlogu o novom etičkom tijelu koje bi nadziralo sve institucije EU-a, na što se obvezala prije više od tri godine, ali dosad nije dobilo previše pozornosti unutar većih institucija EU-a, prenosi danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari