VELIKA SVOTA

Objavljene plaće učitelja i nastavnika. Oni s najvišim statusom imaju plaću preko 12 tisuća

ilustrativna fotografija: Marko Lukunic/PIXSELL

Upravo takvi zaposlenici osnovnih škola prosječno imaju 54 godine, iako do upravo tog najvišeg statusa mogu doći i svi oni koji u obrazovnom sustavu rade najmanje 15 godina i koji su uz brojne druge uvjete ujedno ostvarili rezultate u unapređenju rada škole ili, ono još važnije, unapređenju samog sustava obrazovanja, što među ostalim podrazumijeva da su i znatno promijenili način na koji predaju svojim učenicima

Učitelji i nastavnici s najvišim statusom imaju plaću 11.892 i 12.217 kuna, dok je zaposleni nastavnik osnovne škole u listopadu ove godine primio medijalnu plaću od 8819 kuna, piše u utorak Večernji list.

Nakon dvaput održanih ovogodišnjih pregovora sindikata i Vlade, koji su svaki put rezultirali povećanjem osnovica, zaposleni nastavnik osnovne škole u listopadu ove godine primio je prosječnu neto plaću od 8785 kuna.

Točnije medijalnu plaću u iznosu od 8819 kuna. U navedeni iznos nije uračunat trošak prijevoza, a on se odnosi isključivo na učitelja ili nastavnika s VSS-om, prosječne starosti 43 godine, koji u godini dana rada u osnovnoj školi u svojoj evidenciji nije upisao nikakvo napredovanje.

Učitelj ili učiteljica pak s istom stručnom spremom, koji su ipak odlučili započeti s napredovanjem, prateći propisane smjernice, prosječno su stari 44 godine i njemu ili njoj ove je godine u listopadu isplaćeno prosječnih 12.594 bruto, odnosno 9038 neto kuna plaće, što je medijalno 8969 kuna.

Podaci su to koje je objavilo Ministarstvo obrazovanja plasirajući tako plaće zaposlenih u obrazovnom sektoru.

Najviša medijalna neto plaća isplaćena u listopadu u osnovnim školama iznosila je 11.892 kune i nju su primili učitelji, profesori zaposleni u osnovnim školama koji imaju status učitelja izvrsnog savjetnika, dakle oni koji su dosegnuli najviši stupanj napredovanja koji se može dosegnuti prema pravilniku o napredovanju.

Upravo takvi zaposlenici osnovnih škola prosječno imaju 54 godine, iako do upravo tog najvišeg statusa mogu doći i svi oni koji u obrazovnom sustavu rade najmanje 15 godina i koji su uz brojne druge uvjete ujedno ostvarili rezultate u unapređenju rada škole ili, ono još važnije, unapređenju samog sustava obrazovanja, što među ostalim podrazumijeva da su i znatno promijenili način na koji predaju svojim učenicima, piše novinarka Večernjeg lista Lana Kovačević,a prenosi danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari