KAOS U ŠKOLAMA Učenici u Hrvatskoj sve više izostaju s nastave zbog manjkavosti novog Pravilnika

Foto: Ilustracija

U Pravilnik o pedagoškim mjerama je dodan članak po kojemu roditelj više puta godišnje može opravdati izostanak svog djeteta s nastave zbog bolesti

Školska godina završila je točno po prognozi ravnatelja škola: broj izostanaka srednjoškolaca znatno je povećan, smanjen je broj pedagoških mjera jer su one bile vezane uz neopravdane sate, a samim time poboljašane su ocjene iz vladanja, piše Jutarnji list. Naime, ravnatelji škola upozoravaju da je do povećanog broja izostanaka došlo zbog izmjena Pravilnika o pedagoškim mjerama, usvojenih u siječnju ove godine.

U Pravilnik je dodan članak po kojemu roditelj više puta godišnje može opravdati izostanak svog djeteta s nastave zbog bolesti, i to u maksimalnom trajanju tri dana uzastopce, a ta je formulacija omogućila učenicima kalkuliranje, pa uz blagoslov roditelja ne dolaze u školu kada ih očekuje ispit za koji nisu spremni.

“Ovakav Pravilnik dovodi do toga da srednja škola postaje fakultativna. Roditelji nisu liječnici i evidentno je da se radi o lažnim bolovanjima. Povećanje izostanaka nije rezultat povećane boležljivosti, nego mogućnosti roditelja da opravdavaju ono što je neopravdano. To je izbjegavanje škole, a ne bolest”, rekla je ravnateljica zagrebačke I. gimnazije Dunja Marušić Brezetić.

Pravilnik također omogućava učenicima da im izostanke opravdavaju i institucije, poput škole stranih jezika. Ravnatelji su upozoravali da će se u praksi ovo događati. “Roditelj ispriča nedolazak djeteta u školu od ponedjeljka do srijede. Dijete dođe u četvrtak i petak, a idući tjedan ponovo ga nema tri dana.

To je tako jer ne postoji ograničenje u Pravilniku, pa roditelj jednostavno pošalje pisamce, e-mail, SMS, bilo koja forma ispričnice vrijedi. Roditelji pritom ne moraju ni napisati razlog, a mi nismo ovlašteni propitivati”, rekla je Suzana Hitrec, ravnateljica Upravne škole Zagreb i predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja Hrvatske.

Prema podacima koje su ravnatelji prikupili o izostancima maturanata kojima je nastava završila ranije, ispada kako se radi o porastu s tri tjedna propuštene nastave na najmanje pet tjedana.

Udruga ravnatelja odlučila je da će prikupiti podatke o povećnju izostanaka po srednjim školama i ministrici obrazovanja Blaženki Divjak predložiti promjenu pravilnika. Podaci Ministarstva znanosti pokazali su da su učenici u osnovnim i srednjim školama u prethodnoj školskoj godini izostali čak 32 milijuna sati, što opravdano, što neopravdano.

Prema prethodnoj verziji Pravilnika, roditelj je tijekom školske godine mogao opravdati maksimalno tri dana, ali ne uzastopce. Ipak, ta je formulacija bila blaža u odnosu na Pravilnik od prije dvije godine, kada je svaka škola određivala koliko puta učenici mogu izostati, piše Jutarnji list.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari