NAJAVIO KANDIDATURU

Video | Kažu da je ekstremniji od Trumpa, a sada želi biti predsjednik. Može li Ron DeSantis pobijediti na izborima?

Zahvaljujući njemu liječnici mogu odbiti liječiti homoseksualce, učenicima se do kraja srednje škole ne smije spomenuti da postoje gejevi, a u školama ravnateljice daju ostavke jer su djeca vidjela Michelangelovog Davida. Vodi kulturne ratove, svađa se s Disneyem, a sada želi biti američki predsjednik. On je Ron DeSantis, konzervativni katolik, guverner Floride. Može li on pobijediti Trumpa?

Predstavlja se kao utjelovljenje američkog sna, zaštitnik obitelji, vjere, svega što konzervativci vole da se štiti.

“Nikada se nećemo predati woke rulji! Florida je mjesto gdje woke dolazi umrijeti!”, Ron DeSantis, novi kandidat američkih predsjedničkih izbora još u studenom prošle godine.

Ali ako ste pripadnik seksualne manjine na Floridi za vas slobode nema. DeSantis je samo posljednjih mjeseci potpisao zakon koji omogućava liječnicima da odbiju pregledati homoseksualce, dok je u škole uveo zakon koji su kritičari prozvali “Don’t Say Gay”, jer zabranjuje da se u školama, osnovnim, ali i srednjim, priča o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.

Ako djeca vide Michelangelovog Davida, ravnateljica škole može dobiti otkaz, učitelja se može optužiti jer je pustio Disneyjev film s gej likom. A zabranjena tema je i američkog ropstva.

“Nije me briga što Hollywood kaže. Nije me briga što kažu velike korporacije. Ovdje stojim, i ne odustajem!”, rekao je u DeSantis u ožujku.

Dodamo li da je ranije uveo ponajveće restrikcije na pobačaj u Americi, olakšao izricanje smrtne kazne i uveo drakonski zakon protiv imigranata, postaje jasnije u što je pretvorio Floridu.

“Zbilja se čini kao da je “najslobodnija država” u Americi, slobodna samo u onoj mjeri da se svatko ponaša točno onako kako Ron DeSantis misli da bi se trebali ponašati”, kritizirao je John Oliver, voditelj emisije “Last Week Tonight” DeSantisa.

Takav političar sada želi u Bijelu kuću. Iako su ga neki povezivali s Kennedyjem, jer je kao i on išao na Yale i Harvard, služio u mornarici i mlad uspio u politici, svaka sličnost tu prestaje. S druge strane, bit će neizbježne usporedbe s Trumpom čija mu je podrška omogućila da postane guverner. Za početak DeSantis je mlađi punih 38 godina.

“Što se tiče stila politike, tu su Trump i DeSantis isti, to je ekstremni konzervativizam. Ali DeSantis nema teret koji za sobom vuče Trump, koji bi mu mogao znatno otežati predizbornu kampanju, odnosno nominaciju za predsjedničkog kandidata”, objasnila je Mirjana Rakić, vanjskopolitička analitičarka.

Od prve najave moguće kandidature DeSantisa, bivši predsjednik ističe da guverner protiv njega nema šanse.

Do danas se situacija promijenila, Trump je na 49 posto, DeSantis na 19. Ali guverner je u međuvremenu postao novi ljubimac Fox Newsa koji u vlastitom spotu napada sve druge medije.

“Dobro jutro, dame i gospodo, govori vam vaš guverner. Današnji trening, žestoka borba protiv korporativnih medija. Pravila borbe su sljedeća: broj 1 – ne pucaj ako ne pucaju na tebe, ali kad zapucaju, uzvrati s nadmoćnom silom. ‘Piše li to u zakonu? Pitam vas… Ja pitam vas da mi kažete što je u zakonu!”, riječi su kojima republikanski kandidat započinje svoj spot.

“Da Donald Trump nikad nije postojao, zaustavimo se svi i uživajmo u toj hipotezi na sekundu, da Donald Trump nikad nije postojao i da ste prisiljeni slušati o Ronu DeSantisu bez ikakvog temelja za usporedbu, ono što biste čuli bi vas opravdano prestravilo. Jer otkrili biste sitnog autokrata i nasilnika”, smatra voditelj emisije “Last Week Tonight” John Oliver.

Važno je i pitanje kakve su šanse Trumpa, odnosno DeSantisa, protiv Bidena.

“Vjerujem da oni uđu u kampanju, Trump i Biden, da bi Biden pobijedio. Ako uđe DeSantis, tu će demokrati imati velikih problema jer je ovaj puno okretniji i rječitiji”, objasnila nam je Rakić.

Ima novca, nema skrupula, ni iduća američka predsjednička kampanja, sigurno neće biti dosadna, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari