VELIKI TATA PROGOVORIO

Kina objavila dokument s dvanaest točaka za rješavanje rata između Ukrajine i Rusije: Ni Putin ni Zapad neće biti presretni

foto: twitter

Ovaj rat je za Peking osjetljivo pitanje zbog njegovih vrlo snažnih dugogodišnjih diplomatskih i ekonomskih veza s Moskvom, učvršćenih zajedničkim interesom da bude protuteža Washingtonu

Kineska vlada pozvala je Rusiju i Ukrajinu da se vrate dijalogu te je odbacila kao neprihvatljivu svaku upotrebu nuklearnog oružja, u dokumentu u dvanaest točaka objavljenom u petak, godinu dana nakon početka sukoba.

“Sve strane moraju poticati Rusiju i Ukrajinu da krenu u istom smjeru i što prije se vrate izravnom dijalogu”, priopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova. Ministarstvo je potvrdilo da se “nuklearno oružje ne smije koristiti”, dok je s druge strane ruski predsjednik Vladimir Putin njime prijetio.

“Nuklearno oružje ne smije se koristiti i ne treba se upuštati u nuklearni rat. Treba se usprotiviti prijetnji nuklearnim oružjem ili njegovoj uporabi”, ističe se u dokumentu nazvanom “Kinesko stajalište o političkom rješavanju ukrajinske krize”.

Usto, Kina od dviju zemalja traži da izbjegavaju napade na civile. “Strane u sukobu moraju se strogo držati međunarodnoga humanitarnog prava, izbjegavati napade na civile i civilne građevine”, naglašava ministarstvo.

‘Napustiti mentalitet hladnog rata’

Ovaj rat je za Peking osjetljivo pitanje zbog njegovih vrlo snažnih dugogodišnjih diplomatskih i ekonomskih veza s Moskvom, učvršćenih zajedničkim interesom da bude protuteža Washingtonu. Kina je u utorak izrazila “veliku zabrinutost” zbog sukoba koji se “pojačava i sve više izmiče kontroli”.

Službeno neutralna, Kina poziva da se poštuje suverenitet država, uključujući i Ukrajinu, pozivajući međunarodnu zajednicu da uzme u obzir zabrinutost Moskve u pitanju sigurnosti.

“Mirovni pregovori trebaju započeti. Dijalog i pregovori jedini su način da se riješi kriza u Ukrajini. Potrebno je ohrabriti i podržati sve napore usmjerene na mirno rješavanje krize”, navodi dalje kinesko ministarstvo vanjskih poslova, javlja Tass.

Peking poziva na napuštanje mentaliteta hladnog rata.

“Treba napustiti mentalitet hladnog rata. Sigurnost jedne zemlje ne bi se trebala osiguravati usklađivanjem sigurnosti drugih država, a regionalna sigurnost ne može se održavati jačanjem i širenjem vojnih blokova”, poručili su iz kineskog ministarstva vanjskih poslova. “Legitimne sigurnosne interese i brige svih zemalja treba uzeti u obzir i na odgovarajući način ublažiti.”

Također, poziva se na rješavanje humanitarne krize u Ukrajini i sprječavanje njenog širenja.

“Humanitarnu krizu treba riješiti. Potrebno je poticati i podržavati sve mjere koje pomažu u ublažavanju humanitarne krize. Humanitarne misije treba provoditi u skladu s načelom neutralnosti i nepristranosti, kako se ne bi politizirala humanitarna pitanja”, stoji u dokumentu i dodaje da se mora na odgovarajući način osigurati sigurnost civila.

“Potrebno je povećati humanitarnu pomoć relevantnim područjima, poboljšati humanitarnu situaciju, osigurati brz, siguran i nesmetan humanitarni pristup i spriječiti širenje krize”, priopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Protiv upotrebe nuklearnog oružja

Osim toga, Kina podržava razmjenu zarobljenika između Rusije i Ukrajine i poziva na stvaranje povoljnih uvjeta za to. “Potrebno je osigurati zaštitu civila i ratnih zarobljenika”, poručili su iz ministarstva. “Kina podržava razmjenu zarobljenika između Rusije i Ukrajine, sve strane trebaju stvoriti povoljnije uvjete za to.”

U dokumentu se ističe da se sve strane u sukobu trebaju pridržavati međunarodnog humanitarnog prava, izbjegavati napade na civile i civilne objekte, štititi žene i djecu i braniti osnovna prava ratnih zarobljenika.

Također se poziva na osiguranje da se izvoz žitarica na globalno tržište nastavi: “Sve strane moraju poštovati sporazum o transportu žitarica preko Crnog mora – koji su potpisale Rusija, Turska, Ukrajina i Ujedinjeni narodi – na uravnotežen, sveobuhvatan i učinkovit način oblik.”

Dokument također poziva na sprječavanje širenja nuklearnog oružja i izbjegavanje nuklearne krize, te poziva na održavanje sigurnosti nuklearnih elektrana.

“Potrebno je smanjiti strateške rizike. Nikada se ne smije koristiti nuklearno oružje, nikada se ne smije pokrenuti nuklearni rat. Potrebno je oduprijeti se uporabi nuklearnog oružja i prijetnjama njegove uporabe, spriječiti nuklearnu proliferaciju i izbjeći nuklearnu krizu“, kaže se u dokumentu. “Kina se snažno protivi napadima na nuklearne elektrane i druga civilna nuklearna postrojenja. Pozivamo sve strane da poštuju međunarodno pravo, uključujući Konvenciju o nuklearnoj sigurnosti.”

Povrh toga, “Kina se protivi razvoju i korištenju biološkog i kemijskog oružja od strane bilo koje zemlje, pod bilo kojim okolnostima.”

Protiv sankcija

Također, Ministarstvo vanjskih poslova Kine protivi se bilo kakvim jednostranim sankcijama zbog krize u Ukrajini, uvedenim bez odgovarajuće odluke Vijeća sigurnosti UN-a.

“Jednostrane sankcije trebaju biti zaustavljene”, kaže se u dokumentu. “Protivimo se uvođenju bilo kakvih jednostranih sankcija bez odluke Vijeća sigurnosti UN-a.

“Potrebno je osigurati stabilnost lanaca opskrbe i dostave. Sve strane trebale bi na odgovarajući način zaštititi postojeći sustav globalne ekonomije, suprotstaviti se pokušajima njegove politizacije, instrumentalizacije i naoružavanja”, nastavlja se u priopćenju.

Također poziva na zajednički napor za ublažavanje krize i njezinih učinaka na globalnu suradnju u sektorima energetike, financija, trgovine hranom i transporta.

“Međunarodna zajednica trebala bi poduzeti mjere za podršku oporavku zona sukoba. U tom smislu Kina je također spremna pomoći i igrati konstruktivnu ulogu”, stoji u dokumentu, prenosi Net,hr,

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari