'NAGURAVANJE' U TJESNACU

Video | Kinezi opasnim manevrima izazvali sudar s filipinskim brodom

Glasnogovornik kineske obalne straže rekao je da se filipinski brod namjerno zabio u brod kineske obalne straže

Brodovi kineske i filipinske obalne straže sudarili su se u utorak u Južnom kineskom moru u najnovijem sukobu dviju nacija oko spornih voda.

Brodovi kineske obalne straže i prateći brodovi blokirali su, naime, filipinska plovila te izveli opasne manevre koji su rezultirali manjim sudarom između broda kineske obalne straže i jednog od dva broda filipinske obalne straže, rekao je glasnogovornik filipinske obalne straže, komodor Jay Tarriela.

BRP Sindangan ima manju strukturnu štetu, dodao je Tarriela ne otkrivajući detalje.

U Tarrielinoj objavi na X-u nije navedeno gdje se sukob dogodio, ali je vojska ranije rekla da je mornarica dostavljala zalihe i osoblje u Drugi Thomasov plićak – mjesto nekoliko napetih okršaja između brodova kineske i filipinske obalne straže i prateća plovila prošle godine, a koje su Filipini okupirali.

Brodovi filipinske obalne straže pratili su osoblje mornarice koje je bilo na dva civilna opskrbna broda, od kojih je jedan pogođen vodenim topom od strane Kineza, rekao je glasnogovornik filipinske vojske, komodor Roy Vincent Trinidad, dodajući da nije odmah bilo jasno je li neki član posade ozlijeđen ili brod oštećen.

“Tijekom operacije, brodovi filipinske obalne straže suočavali su se s opasnim manevrima i blokiranjem brodova kineske obalne straže i kineske pomorske milicije”, rekao je Tarriela. Njihovi nepromišljeni i nezakoniti postupci doveli su do sudara.

Kineska obalna straža rekla je u priopćenju da je “poduzela mjere kontrole u skladu sa zakonom protiv filipinskih brodova koji su ilegalno uplovili u vode uz greben Ren’ai”, naziv koji Peking koristi za Drugi Thomasov plićak.

Glasnogovornik kineske obalne straže rekao je da se filipinski brod namjerno zabio u brod kineske obalne straže, uzrokujući manju ogrebotinu.

Očekuje se da će se o dugotrajnim teritorijalnim sporovima u Južnom kineskom moru raspravljati na samitu čelnika Udruge država jugoistočne Azije i njihovog australskog kolege u Melbourneu, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari