EVO ČIME JE 'CIJEPIO'

Kinezi uhitili još jednog u nizu prevaranata koji je prodavao lažna cjepiva; Pošiljke slao u inozemstvo

Foto: Unsplash

Kina je uhitila oganizatora višemilijunske prijevare koji je fiziološku otopinu i mineralnu vodu prodavao kao cjepivo protiv COVID-19.

Čovjek, kojeg su identificirali samo kao Kong, istražio je dizajn ambalaže pravih cjepiva prije nego što je napravio više od 58.000 svojih “cjepiva”, prenosi BBC.

Prema sudskoj presudi, Kong i njegov tim ostvarili su dobit od 2,78 milijuna američkih dolara stavljajući fiziološku otopinu ili mineralnu vodu u pakiranja koja su onda prodavali kao cjepiva protiv koronavirusa još od kolovoza prošle godine, prenose Vijesti.hr

Serija od 600 ovih cjepiva poslana je u Hong Kong prošlog studenog, prije nego što su otpremljene u inozemstvo. Prodaja je izvršena na osnovi da su cjepiva nabavljena “unutarnjim kanalima” od izvornih proizvođača. Nije poznato kamo su cjepiva poslana.

Kong je među 70 osoba koje su uhićene zbog sličnih zločina. Uhićenja, koja su uključivala više od 20 slučajeva, dogodila su se kad je Peking obećao da će poduzeti mjere protiv lažnih cjepiva.

U drugim su se slučajevima krivotvorena cjepiva prodavala po napuhanim cijenama u bolnicama. Ostali kriminalci također su provodili vlastite programe cijepljenja i dali su “seoskim liječnicima” cijepiti ljude lažnim cjepivima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari