ZNANSTVENICI ZABRINUTI

Otkriven još jedan soj koronavirusa: Nova verzija ima i dodatnu mutaciju koja mu pomaže izbjeći antitijela

Foto: Unsplash/P.S.

Profesor Jonathan Stoye s Instituta Francis Crick naglašava kako nije neočekivano da nova varijanta virusa sadrži već otprije poznate mutacije.

Još jedan soj koronavirusa s potencijalno zabrinjavajućim setom mutacija otkriven je u Velikoj Britaniji, otkrili su stručnjaci. Taj novi soj nazvan je B1525, a predmet je istraživanja znanstvenika sa Sveučilišta u Edinburgu, koji kažu da je otkrivena sekvenciranjem genoma u deset zemalja, uključujući Dansku, SAD i Australiju, a u Velikoj Britaniji pronađeno je 32 slučaja, prenose Vijesti.hr.

Prvi slučajevi s tim sojem koronavirusa otkriven je u prosincu, piše Guardian.
Nova verzija virusa ima mutacije koje već brinu znanstvenike, a među njima i mutaciju E484K na proteinu uz pomoć kojeg ulazi u stanice ljudskog organizma.

“Još ne znamo koliko će se uspješno ova nova verzija širiti, ali ako će biti uspješan, možemo pretpostaviti da će oslabiti otpornost stečenu cijepljenjem ili prebolijevanjem”, rekao je dr. Simon Clarke sa Sveučilišta u Readingu.

No ono što je zabrinjavajuće kako ističe profesor kliničke mikrobiologije sa Sveučilišta Cambridge Ravi Gupta  da nova verzija virusa ima i dodatnu mutaciju koja mu najvjerojatnije pomaže izbjeći antitijela.

Profesor Jonathan Stoye s Instituta Francis Crick naglašava kako nije neočekivano da nova varijanta virusa sadrži već otprije poznate mutacije.

“Onog trenutka kada virus izložite selekcijskom pritisku, usmjeravate ga prema stvarima koje mu daju sposobnost da izbjegne reakciju imunosustava, i vjerujem da je to ono što ovdje vidimo,” ističe Stoye. U svemu tome jedino je dobnro što će prisutnost istih mutacija u većem broju različitih novih verzija virusa olakšati izradu novih cjepiva.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari