IVAN GUTTLER

Video | Klimatolog o oluji: ‘Ne možemo je prognozirati unaprijed’. Otkrio i kolika je vjerojatnost da će se ponoviti ove godine

‘Ja bih zamolio naše građane da i tijekom ove večeri prate radare DHMZ, da prate upozorenja, naime trenutno nam preko granice prolaze nešto tih konektivnih događaja, puno manjih dimenzija i ne tako intenzivni, ali treba biti na oprezu’, rekao je

Što se to u Zagrebu poslijepodne dogodilo – možda nam može objasniti klimatolog Ivan Güttler, zamjenik glavne ravnateljice DHMZ-a.

Nije da sam doživjela uragan, ali ovo je nekako tako izgledalo.

“Prije nego što kažem što je bilo, samo da iskažem sućut stradalima u Hrvatskoj. Ono što je bilo u Hrvatskoj je nešto što se zove mezoskalni konektivni sustav, jedan sustav oluja, u ovom slučaju bio je dugačak 200 kilometara, kretao se otprilike 70 km/h, u Zagrebu je u desetak minuta palo 30 litara kiše. Imamo mjerenja na istoku Hrvatske gdje su zabilježena velika stradanja.”

Poznati klimatolog, sada u mirovini, Zvonimir Katušin, za 24 sata je rekao kako ovakvu oluju, kakva je danas poharala Zagreb, nikada nije vidio.

“Vrlo rijetki događaj koji se pojavljuju u svijetu, ali u Hrvatskoj vrlo rijetki. Uragan ne, ali mezoskalni konektivni sustav.”

Znamo li zašto je ova oluja bila toliko snažna?

“Ono što se znalo i DHMZ je izdao narančasto upozorenje, da se razvija jedna nestabilnost koja se razvila iznad Italije, krenula preko Slovenije i na tom području je stekla dodatnu snagu. Nažalost takve sustave ne možemo prognozirati tjedan dana unaprijed, toplinske valove možemo, ali ovakve sustave možemo samo nekoliko sati unaprijed.”

“Ja bih zamolio naše građane da i tijekom ove večeri prate radare DHMZ, da prate upozorenja, naime trenutno nam preko granice prolaze nešto tih konektivnih događaja, puno manjih dimenzija i ne tako intenzivni, ali treba biti na oprezu.”

“Vi ste znali da dolazi neka snažna oluja, izdali ste narančasto upozorenje pa što nije netko trebao iz Civilne zaštite uputiti ljudima neko upozorenje?

“Što se tiče Ravnateljstva civilne zaštite, s njima inače vrlo dobro surađujemo i oni su tijekom ovih dana kao i za ova druga upozorenja, objavljivali na svojim društvenim mrežama. SRUUK je relativno novi sustav i siguran sam da će se on pokazati korisnim.”

Drukčije je kad ti na Facebooku nešto izađe, a drukčije kad ti netko pošalje SMS “ovo i ovo će se dogoditi”

“Slažem se oni su jedan izvor informacija u takvim događajima, DHMZ je drugi, u ovakvim danima gotovo je svaki sat zgodno pogledati na radarske snimke DHMZ-a.”

“Jeste vi trebali izdati crveno upozorenje onda?”

“Ono je izdano nekoliko sati prije kada je bilo jasno da je ovo ipak posebnih dimenzija konektivna nestabilnost.”

Ako je bilo crveno upozorenje, možda je stigla Civilna zaštita upozoriti?

“Radi se o sat vremena…”

Moramo li se navikavati na ovakve ljetne oluje i da ovako nešto može biti normalno. Jer ovako nešto smo samo gledali na televiziji

“Ovaj događaj je specifičan. Mala je vjerojatnost da će se to ponoviti tijekom ove godine, vrlo mala vjerojatnost. Inače su sedmi, osmi mjesec dio godine kad imamo konektivne nestabilnosti iznad Hrvatske. Imamo toplinski val, treći ove godine koji je služio kao dodatan izvor energije za neke aktivnosti”, donosi RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari