JESMO LI IZGUBILI ZIMU?

Video | Klimatologinja upozarava na alarmantno stanje: ‘Snijeg će biti rjeđi, posljedice zatopljenja sve žešće’

Situacija je vrlo alarmantna, a trendovi iz zapaženih temperatura zraka i iz projekcija iz budućnosti govore o zatopljenju, suši u ljeto i u proljeće, upozorava

Melita Perčec Tadić, voditeljica službe za klimatologiju DHMZ-a prokomentirala je klimatsku ocjenu koju je DHMZ jučer objavio pa govori kako je prolazna što se tiče količine oborina iako, bile su nešto niže od prosjeka. “Dosta oscilacija je po mjesecima, ali temperatura zraka je vrlo visoka, 2022. je na 28 od 39 posto bila najtoplija u zadnje 62 godine”, kaže, prenosi Danas.hr

Ipak, temperature zraka prošle godine bile su više od prosječnih, količine oborine manje

“Kada bismo gledali samo podatke 2022. mogli bi reći da se radi o klimatskim anomalijama, ali posljednje desetljeće je bilo najtoplije otkad mjerimo temperature zraka, a 2022. se na to nastavlja”, navodi pa dodaje da je situacija vrlo alarmantna, a trendovi iz zapaženih temperatura zraka i iz projekcija iz budućnosti govore o zatopljenju, suši u ljeto i u proljeće. “Nije obećavajuće”, kaže.

Na pitanje jesmo li izgubili zimu odgovara: Ako nam je sjećanje na zimu niske temperature i snijeg pod nogama za zimske praznike, iz pozitivnih temperaturnih trendova i rezultata klimatskih modela koji do kraja stoljeća ukazuju na smanjenje snijega negdje i do 50 posto na dijelovima Hrvatske, izgleda da taj osjećaj snijega pod nogama će biti rjeđi nego češći”.

Sve češći i žešći poremećaji i nepogode

S druge strane, dijelovi SAD-a nedavno su zatrpani snijegom. Klimatologinja se slaže da su posljedice klimatskih promjena sve vidljivije, sve žešće.

“Jedna od posljedica klimatskih promjena su u učestalosti, intenzitetu, ali i lokaciji. U 2022. smo svjedočili nizu njih. Godina je bila suha početkom, a onda najsuše ljeto u 60 godina unatrag, nevrijeme u Rijeci, nekoliko toplinskih valova ljeti. Treba ukazati na negativne posljedice klimatskih promjena i boriti se protiv njih”, zaključuje, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari