ZAKLJUČAK S PET TOČAKA

Vlada žestoko zaprijetila ‘dizačima’ cijena nakon uvođenja eura: ‘Tko ne spusti cijene, slijede mu sankcije!’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada bi na današnjoj sjednici trebala donijeti zaključak s pet točaka – kombinaciju pritiska različitih inspekcija i potencijalnog ukidanja mjera tvrtkama, kako bi se cijene vratile na razinu prije uvođenja eura

Vlada je sinoć održala maratonski sastanak užeg tima na kojemu je donesena odluka o nizu mjera koje bi trebale zaustaviti daljnji rast cijena i osigurati da se cijene proizvoda i usluga vrate na razinu prije uvođenja eura. Jutarnji list piše, pozivajući se na neslužbene informacije, da će Vlada na današnjoj sjednici donijeti zaključak s pet točaka – kombinaciju pritiska različitih inspekcija i potencijalnog ukidanja mjera tvrtkama, među kojima je i ograničenje cijena energenata i subvencija, koje su donesene kao pomoć tvrtkama u krizi.

Pojačani inspekcijski nadzor, ukidanje ‘krizne’ pomoći…

Zasad nije poznato o kojem se točno razdoblju radi u kojemu bi se cijene trebale vratiti na razinu na kojoj su bile prije 1. siječnja. Pojačani nadzor provodit će Državni inspektorat, Carinska i Porezna Uprava, a Ministarstvo gospodarstva bit će zaduženo za pripremu i lansiranje digitalne platforme za praćenje cijena. Ministarstva poljoprivrede i gospodarstva bit će zadužena za praćenje i kontrolu cijena te prilagodbu postojećih propisa kojima je omogućena pomoć gospodarstvu u krizi. Vladina namjera je da tvrtke koje budu kršile zaključke Vlade o formiranju cijena mogu ostati bez pomoći koja im je uvedena tijekom krize.

“Do poskupljenja ne treba i ne smije doći, osobito nakon što je država mjerama hrvatske Vlade u 2022. – godini najveće energetske krize, prehrambene krize te u godini inflatornih pritisaka – regulirala cijene struje, plina, naftnih derivata, izašla s paketom od 27 milijardi kuna da pomogne građanima i gospodarstvu, a povrh toga je u nekoliko navrata snižavala stopu PDV-a na brojne proizvode”, rekao je premijer Andrej Plenković u srijedu.

Ograničenje cijena svih prehrambenih artikala i pića

24 sata neslužbeno doznaju, pak, da bi Vlada na današnoj sjednici trebala donijeti novu uredbu koja se razlikuje od prethodnog ograničavanja cijena namirnica. Prvom uredbom ograničila je cijene devet osnovnih namirnica, a ovom novom bi ograničila cijene svih artikala i vratila ih na iznose prije uvođenja eura.

Još nije poznato radi li se o cijenama s početka ili kraja prosinca. Nova uredba trebala bi kao i ostale ostati na snazi do kraja ožujka. navodno su u Vladi razmatrali i prijedlog da se ograniče cijene svih usluga, uključujući ugostiteljske i frizerske, ali se odustalo od toga i zadržalo samo na hrani i piću, prenosi net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari